De 20 grootste ICT-overnames van 2012

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Ook in een crisisjaar als 2012 werd er in de technologiesector heel wat geld gespendeerd aan het opslokken van andere bedrijven. Toch lagen de betaalde bedragen per deal iets lager. Een terugblik.

Ook in een crisisjaar als 2012 werd er in de technologiesector heel wat geld gespendeerd aan het opslokken van andere bedrijven. Toch lagen de betaalde bedragen per deal iets lager. Een terugblik.

In 2011 was de top 10 van tech-overnames nog goed voor een gemiddelde transactiewaarde van bijna 4,7 miljard dollar. Dit jaar ligt die iets lager, op 3,3 miljard dollar. Toch kwam de grootste overname van vorig jaar, die van Motorola Mobility door Google, nog niet aan de enkels van de topper van dit jaar: het bod van 20 miljard dollar (15,33 miljard euro) van de Japanse mobiele operator Softbank op (70 procent van) het Amerikaanse Sprint. Voor Softbank zou de overname een manier zijn om een businesspoot te ontwikkelen buiten de tanende lokale Japanse markt. Recentelijk nog nam Sprint, met goedkeuring van Softbank, zelf voor 2,2 miljard dollar het resterende aandeel van 49 procent in Clearwire over.

Verder leren we dat zowel Cisco als Dell stevig hebben geshopt in het voorbije jaar. Cisco betaalde ongeveer 5 miljard dollar, omgerekend 3,8 miljard euro, voor NDS. Dat bedrijf bouwt software voor betaaltelevisienetwerken. Nog eens 920 miljoen euro ging naar de overname van Meraki, dat technologie heeft voor het beheer van netwerken via de cloud. Dells grootste aankopen waren Quest, SonicWall en Wyse, samen goed voor bijna 3,5 miljard euro. Het is duidelijk dat Dell niet op één paard wedt. Met Quest maakt het bedrijf een grote move op de softwaremarkt, met SonicWall versterkt het zich in security en met Wyse op vlak van thin clients en desktopvirtualisatie.

Oracle en IBM reageerden beide op de overname van HR-cloudsoftwarespecialist Successfactors door SAP met de aankoop van respectievelijk Taleo en Kenexa. Microsoft versterkte zich op ‘social’- en ‘collaboration’-vlak met Yammer (Citrix deed dat eerder met Yammer-tegenhanger Podio), terwijl Facebook met Instagram eindelijk een sterke mobiele arm inlijfde. VMware maakte met overname van software defined networks (SDN)-specialist Nicira zowat alle andere netwerkleveranciers zenuwachtig. SDN is voor veel van die netwerkspelers het snoepje van de dag.

Vreemde handen Voor de Britse ict-sector zijn er stilaan kopzorgen. Met de overname van ict-dienstenbedrijf Logica, door het Canadese CGI, en Misys (financiële software) door het Amerikaanse private equitybedrijf Vista Equity Partners, verdwijnen weer twee grote namen in buitenlandse handen. Vorig jaar was ook al softwarebedrijf Autonomy overgenomen door HP. Grote overnames van lokale technologieparels zijn op zich niet negatief, klinkt het in Groot-Brittannië, maar er is momenteel niet echt een wissel van de wacht op komst.

Al moeten we in ons land ook niet te vrolijk doen daarover. De overname van het Leuvense LMS door Siemens staat nog net in deze top-20. Maar ook mooie namen als Iris (Canon), Callataÿ & Wouters (Sopra), Financial Architects (Wolters Kluwer) gingen over in vreemde handen. Het is afwachten of we binnenkort ook Telenet (Liberty Global) op dat lijstje moeten toevoegen.

Het niet-exhaustieve lijstje hieronder bevat enkel overnames die in 2012 zijn aangekondigd (dus niet per se zijn afgerond). De overnameprijs is uitgedrukt in euro, om vergelijking mogelijk te maken. 1. Softbank – Sprint (70%): 15,33 miljard euro

2. Cisco – NDS: 3,8 miljard euro

3. SAP – Ariba: 3,3 miljard euro

4. CGI – Logica: 2,1 miljard euro

5. Micron – Elpida Memory: 1,91 miljard euro

6. Dell – Quest Software: 1,79 miljard euro

7. Sprint – Clearwire (overige 49%): 1,67 miljard euro

8. Vista Equity Partners – Misys: 1,53 miljard euro

9. Oracle – Taleo: 1,45 miljard euro

10. Vodafone – Cable & Wireless: 1,27 miljard euro

11. Roper Industries – Sunquest Information Systems: 1,07 miljard euro

12. IBM – Kenexa: 997 miljoen euro

13. VMware – Nicira: 966 miljoen euro

14. Microsoft – Yammer: 920 miljoen euro

15. Cisco – Meraki: 920 miljoen euro

16. Dell – SonicWall: 920 miljoen euro

17. Thoma Bravo – Deltek: 880 miljoen euro

18. Facebook – Instagram: 767 miljoen euro

19. Dell – Wyse: (naar verluidt) 767 miljoen euro

20. Siemens – LMS: 680 miljoen euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content