De negen techdoden van 2017

© Visit Brussels, Jean Paul Remy
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het voorbije jaar was, op zijn zachtst gezegd, woelig. Het betekende niet alleen het einde van enkele zangers, acteurs en politieke carrières, maar ook van bekende bedrijven en al-dan-niet geliefde technologieën. Dit zijn de opvallendste techdoden van 2017.

Deze bedrijven en toestellen wisten 2017 niet te overleven.

Jawbone

1999 – juni 2017

Pionier zijn in wearables, het is blijkbaar geen goede titel. In 2016 zagen we de wurgdood van Pebble, in 2017 was het de beurt aan fitness tracker Jawbone. Het bedrijf vroeg het failliet aan in juli, na achttien jaar. Experts spreken van ‘dood door overinvestering’ voor het bedrijfje dat ooit meer dan drie miljard dollar waard was. Een kwestie van slecht management, dat niet werd bijgestuurd omdat er toch genoeg geld was.

De negen techdoden van 2017
© .

Juicero

2013 – september 2017

Juicero, de ‘slimme sapjesmaker‘, heeft de twijfelachtige eer om het ultieme symbool te zijn van de Silicon Valley zeepbel. Neem iets doodnormaals, zoals een fruitpers, bouw er een genetwerkte, veel te dure machine rond en hang er een, wederom, veel te duur maandabonnement en een hoop marketingpraat aan. Gevolg: je krijgt geld te over van venture capitalists in San Francisco en moet nog meer marketingpraat verkopen om te blijven bestaan. Juicero wist 120 miljoen dollar op te halen, die echt wel beter gebruikt kon worden. Het bedrijf moest de boeken dichtdoen omdat het niet in staat was een ‘efficiënt systeem voor productie en distributie’ op te bouwen, de basis van bedrijfsbeheer, quoi. Het werd bovendien het onderwerp van veel grapjes toen bleek dat de zakjes die door het systeem ‘optimaal uitgeperst’ werden, ook gewoon sap konden produceren als je er met je handen in kneep.

De negen techdoden van 2017
© Juicero

De headphone jack

19de eeuw – 2017 (misschien)

Grote consternatie toen de nieuwe iPhone 7 geen plaats meer voorzag voor een traditionele hoofdtelefoonaansluiting. Maar tot spijt van wie het benijdt, blijkt dat nu een trend te zijn. Na de iPhone stopten ook telefoons van Motorola en de nieuwe Google Pixel 2 XL met het voorzien van headphone jacks. De voorkeur lijkt nu uit te gaan naar buggy bluetooth verbindingen, of gedoe met allerlei dongles (die elk apart voor een ongetwijfeld schappelijke prijs te koop zijn). Het bedrijf dat voorstanders van gewone hoofdtelefoons voorlopig nog hoop geeft is Samsung, dat tot nu toe nog niet heeft toegegeven aan de rage.

De negen techdoden van 2017
© Reuters

AIM

Mei 1997 – December 2017

Je gaat moeilijk iemand vinden die nog AOL Instant Messenger gebruikt, maar je gaat net zo goed weinig mensen vinden van boven de dertig, die nooit een account op het platform had. De messenger was een van de eerste om gebruikers toe te laten snelle berichtjes naar een vriendenlijst te sturen. In ons land werd de dienst wel snel overschaduwd door MSN Messenger, die ondertussen ook al is opgeslokt door Skype.

De negen techdoden van 2017
© AOL

Het telegram

1846 – December 2017

Proximus stopt dit jaar met het aanbieden van telegrammen. Want het deed dat nog. Al sinds 1846. De dienst was vooral populair bij advocaten en deurwaarders, omdat het een eerste vorm van juridisch bewijs was. Volgens Proximus werden in de eerste helft van dit jaar nog iets meer dan achtduizend berichten verstuurd, door een tiental trouwe klanten. Zij zullen nu een nieuwe communicatievorm moeten vinden.

Een oude telegraaf.
Een oude telegraaf.© Getty Images/iStockphoto

De iPod nano en iPod shuffle

September 2005 – Juli 2017

Apple is gestopt met de fabricage van de iPod nano en de iPod shuffle. De klassieke mediaspelers zijn sinds juli dit jaar van de officiële website verwijderd. Wie nog een mp3-speler wilt, kan een van de twee iPod touch modellen kopen. De verkoop van muziekspelers is al een tijdje op de terugweg, al was het maar omdat een smartphone net hetzelfde kan, plus streamen en bellen.

iPod Nano
iPod Nano© .

De Windows Phone

April 2000 – oktober 2017

Microsoft stopt na 17 jaar met het ontwikkelen van zijn mobiele besturingssysteem. Buiten enkele security updates, moeten we van deze besturingssystemen niets meer verwachten, heeft Microsoft head of Windows Joe Belfiore gemeld. Volgens Gartner was minder dan een procent van alle nieuwe smartphones die eind 2016 verkocht werden, een Windows Phone. Met minder gebruikers, waren ook minder appontwikkelaars geneigd om software voor het systeem te ontwikkelen, waardoor het in een soort negatieve spiraal terecht kwam.

De negen techdoden van 2017
© Reuters

De Kinect

November 2010 – oktober 2017

De bewegingssensor van de Xbox 360 en de Xbox One ook al dood en begraven. Microsoft is gestopt met de productie ervan. Het toestel werd in volle Wii-rage geïntroduceerd voor de spelconsole Xbox 360 en kreeg drie jaar later een initieel meegeleverde versie voor de Xbox One. Maar weinig mensen zaten echt te wachten op spelbediening via spastisch wuiven, en geruchten als zou de Kinect spioneren, hielpen de hardware alvast niet verder. Nieuwere versies van de Xbox One kwamen zonder Kinect, en hadden zelfs niet langer een poort voor het bewegingsspeeltje.

De negen techdoden van 2017
© Belga

MS Paint

1985 – Juli 2017

Lichte paniek onder de liefhebbers van slecht getekende bitmaps. Op een lijst van programma’s die niet meer actief ondersteund worden in Windows 10, prijkte in juli van dit jaar ook MS Paint. Het eenvoudige tekenprogramma is zo oud als Windows zelf. Met de Fall Creators Update van Windows 10 stopt Microsoft echter met het onderhoud van het programma, waardoor de kans groot is dat het in latere releases verwijderd wordt. Microsoft heeft al wel een opvolger klaar: Paint 3D, dat een pak minder laagdrempelig is.

De negen techdoden van 2017
© PVN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content