De noodzakelijke harmonisering in ECM

EMC-klanten kunnen nu een preversie van een Document-client downloaden die conform is aan de CMIS-specificatie (Content Management Interoperability Services).

EMC-klanten kunnen nu een preversie van een Document-client downloaden die conform is aan de CMIS-specificatie (Content Management Interoperability Services).

CMIS werd in september gelanceerd door spelers als IBM, Microsoft en EMC (1). Dat kondigde de CMA-divisie (Content Management & Archiving) van EMC aan er gelegenheid van de EMC-gebruikersconferentie Momentum, die dit jaar in Praag plaatsvindt.

De CMIS-specificatie wil de uitwisseling van content tussen verschillende enterprise content managementsystemen (ECM) harmoniseren. In september werd ze voorgelegd aan OASIS, dus “in de loop van de komende 9 maanden” zou ze geratificeerd kunnen zijn, zo schat EMC. Om de kansen op goedkeuring en marktadoptie zo hoog mogelijk te houden, concentreert het voorstel zich op basisfunctionaliteiten: opzoeking, identificatie van bibliotheken, elementaire versiecontrole, relatiebeheer, … “Meer gevorderde functionaliteiten, zoals transformatiediensten of uitgebreidere versiecontroles, zullen deel uitmaken van volgende versies, binnen dit en 18 maanden”, verwacht EMC. “Ook SQL is moeten evolueren na verscheidene standaardisatiecycli. Maar wij zitten vandaag nog maar aan CMIS-voorstel 1.0.”

De toekomst van Documentum heeft voortaan ook een Web 2.0-randje, ‘sociale’ samenwerkingsmechanismen incluis. Om dat te bereiken, rekent het bedrijf op versie 6.5 van zijn ECM, die in juli gelanceerd werd, en op het toekomstige product CenterStage. Dat is een RIA-client van de 2.0-generatie, die een platform levert voor het uitwisselen en delen van content, de opvolging van aanpassingen, het beheer van communities en gedeelde werkruimte, enzovoort.

Vandaag is CenterStage in publieke bèta beschikbaar bij 300 klanten. De commerciële lancering is iets voor het eerste of het tweede kwartaal van 2009.

CenterStage wordt geënt op Documentum en zal de mogelijkheid bieden om content te beheren en te delen en er desnoods in tussen te komen. Die content kan heel divers zijn: documenten, discussiegroepen, blogs, wikis, tags, … Het product zal bekende web 2.0-mogelijkheden bevatten, zoals tag clouds, multifacet search, social authoring, contentdelen binnen wiki’s, het creëren van connecties tussen leden van de community (in het kader van een project of een document), en dies meer. Het idee is om concepten van interactie en samenwerking, typisch voor sociale netwerken, over te zetten naar een professionele context, die natuurlijk onderworpen is aan striktere beperkingen (security, privacy, ip, vertrouwelijkheid, versiebeheer, …).

CenterStage zal zowel op desktop als mobiel kunnen gebruikt worden. Onder meer Blackberry, iPhone en Nokia worden al ondersteund.

CenterStage zou langzaam maar zeker de oplossing eRoom moeten vervangen. In dat opzicht heeft het bedrijf Crown Partners een migratietool (RedCarpet) ontwikkeld. Die focust bijvoorbeeld op eRoom- en Lotus- en Microsoft-gebruikers. RedCarpet, dat gebaseerd is op de ETL Buldoser-technologie van Crown Partners, wordt geïntegreerd in 2 versies van CenterStage: Essentials – de gratis versie voor klanten met een Documentum-licentie – en Pro – met meer gevorderde functionaliteiten. En, zo verzekert het bedrijf, “RedCarpet zal gesynchroniseerd worden met elke nieuwe versie van CenterStage tot alle functies van eRoom afgedekt zijn.”

EMC zegt trouwens dat het de functionaliteiten van CenterStage verder wil versterken. Zo wil het onder meer zaken toevoegen als “visualisatie en analyse van content, expertise, belang, …” Dat onder meer via overnames.

(1) Andere protagonisten voor het voorstel van die norm zijn Alfresco, OpenText, Oracle, SAP en Adobe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content