De pot op met nationale veiligheid, vrees virussen!

Belgen zijn ‘gemiddeld’ ongeruste zielen, maar we worden volgens Unisys panisch in de virtuele wereld. Het zijn niet terroristen of epidemieën die ons de kriebels geven, maar vooral computervirussen, spam en online bankfraude.

Belgen zijn ‘gemiddeld’ ongeruste zielen, maar we worden volgens Unisys panisch in de virtuele wereld. Het zijn niet terroristen of epidemieën die ons de kriebels geven, maar vooral computervirussen, spam en online bankfraude.

Een en ander blijkt uit de Unisys Security Index. Dat is een wereldwijd onderzoeksproject om de houding van mensen te begrijpen tegenover nationale, persoonlijke, financiële en online veiligheid. Unisys vroeg naar het (on)veiligheidsgevoel van meer dan 13.000 mensen in veertien landen. In België werden 1022 mensen bevraagd. Het resultaat is een veiligheidsindex op een schaal van 0 tot 300, waarbij 300 het hoogste niveau is van angst die men ondervindt.

Voor België staat de index op 131, een ‘gemiddeld’ niveau van onveiligheid. Duitsers maken zich met een algemene score van 160 het meest zorgen, vooral over hun financiële, persoonlijke en online veiligheid. De Engelsen volgen hen op de voet met een score van 138. Fransen (83) zijn het minst bezorgd over hun veiligheid, gevolgd door Italianen (90) en Nederlanders (98).

Opvallend is dat Belgen zich van alle bedreigingen het meeste zorgen maken over de veiligheid van hun informatie en hun online bescherming. Belgen zijn zelfs de meest ongeruste Europeanen wat hun online veiligheid betreft. Terwijl gemiddeld slechts 30 procent van de Europeanen online veiligheid als een belangrijke of zeer belangrijke bezorgdheid noemt, bedraagt dat cijfer voor de Belg 41 procent. De Belg is daarbij nagenoeg even bevreesd voor bedreiging door virussen, spyware of spam, als voor onveilig online shoppen of bankieren.

Liefst 89 procent van de Belgen is in meer of mindere mate bezorgd om fraude met financiële en persoonlijke gegevens. Bij 29 procent is de vrees zelfs extreem groot dat anderen toegang zouden hebben tot hun persoonlijke informatie en die zouden misbruiken. 34 procent is heel erg ongerust over fraude met kredietkaarten en bankrekeningen. Op dat vlak spannen de Duitsers wel de kroon met 44 procent ongeruste zielen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content