De zaak van Didier Bellens tegen Belgacom wordt op 22 april ingeleid

© Belga

De rechtszaak die Didier Bellens heeft aangespannen tegen zijn ex-werkgever, waarbij Bellens een schadevergoeding eist van Belgacom omdat zijn contract vorig jaar werd stopgezet, wordt op 22 april ingeleid voor de Brusselse arbeidsrechtbank.

De rechtszaak die Didier Bellens heeft aangespannen tegen zijn ex-werkgeverwordt op 22 april ingeleid voor de Brusselse arbeidsrechtbank. Dat heeft Belgacom bekendgemaakt tijdens zijn jaarlijkse algemene vergadering.

Bellens eist van Belgacom een schadevergoeding omdat zijn contract eind vorig jaar werd stopgezet. Belgacom-voorzitter Stefaan De Clerck benadrukte dat Bellens niet naar de Raad van State trekt tegen het koninklijk besluit waarmee de regering hem aan de deur zette. Het telecombedrijf is verantwoordelijk voor de voorwaarden van het contract met de CEO, maar de regering beslist volgens wetgeving uit 1991 over benoeming en afzetting.

Die ‘driehoeksrelatie’ roept bij enkele aandeelhouders vragen op. Belegger Erik Geenen, bekend van zijn strijd tegen de Nationale Bank en zijn groen petje, vroeg of het mogelijk zou zijn de eventuele kosten voor het ‘onrechtmatige’ ontslag van Bellens op de staat te verhalen. “Dit is niet aan de orde vandaag”, antwoordde De Clerck. “We zullen bekijken hoe de zaak evolueert.” Vandaag is het zo dat Belgacom de kosten zou moeten dragen, erkende de voorzitter.

Net voor de vragenronde zou worden afgesloten, vroeg een andere aandeelhouder nog of Belgacom een provisie heeft aangelegd voor de ontslagkosten. De Clerck bevestigde, maar wilde geen bedrag noemen. Geenen reageerde als door een wesp gestoken. “U kan niet zeggen of de kosten op de staat verhaald zullen worden, maar u bent blijkbaar wel al in staat om vandaag provisies aan te leggen”, sneerde hij. “Dat is maar correct als voorzorgsmaatregel”, repliceerde de voorzitter.

Ook omwille van de rechtszaak koos de algemene vergadering ervoor om de beslissing om Bellens kwijting te verlenen naar volgend jaar te verschuiven. Als bestuurders kwijting hebben gekregen, kunnen ze niet langer individueel verantwoordelijk worden gesteld voor hun daden in de raad van bestuur. De stemming gebeurde niet zonder slag of stoot, want ze stond aanvankelijk niet op de agenda van de algemene vergadering. Er ontstond een discussie over het correcte verloop, maar na een stemming over een extra agendapunt keerde de rust weer.

Eerder tijdens de algemene vergadering had Geenen al het ontslag van De Clerck geëist. “U hebt als volksvertegenwoordiger in 1991 de wet goedgekeurd om de CEO te kunnen ontslaan en benoemen. Vervolgens wordt u in 2013 voorzitter om die voorhistorische wet in daden om te zetten. Er wordt geen rekening mee gehouden dat Belgacom sinds 2004 een beursgenoteerd bedrijf is waarbij zulke zaken totaal uit den boze zijn”, foeterde hij. In de zaal leek Geenen weinig bijval te krijgen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content