Defecte gateway oorzaak algemene panne bij Telenet (update)

Kristof Van der Stadt

19/10/2011 - 15:47

Belga

Een defecte gateway die de uplink verzorgt naar het internet, heeft korte tijd “potentieel alle Telenet-klanten” zonder internet gezet.

Een kleine twintig minuten duurde de panne die volgens Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts “potentieel alle Telenet-internetklanten” trof. Een hardwareprobleem aan een van de gateways die bij Telenet de uplink verzorgt naar het internet was de oorzaak. Dat zorgde voor een cascade aan andere problemen met de algemene panne tot gevolg.

Waarom de andere gateways de connectiviteit niet konden verzorgen en wat de kettingreactie in gang gezet heeft, wordt nog onderzocht. Het hardwaredefect werd mogelijk veroorzaakt door een blikseminslag in Hoboken. “We weten dat er in de buurt van de gateway een ernstige blikseminslag was. Hoogstwaarschijnlijk is er een verband, maar helemaal zeker is dat nog niet”, aldus de woordvoerder die benadrukt dat ondertussen alle problemen van de baan zijn.

Update 16u48:
Telenet bevestigt dat de blikseminslag voor spanningsproblemen gezorgd heeft in de gateway. De automatische redundantie heeft gefaald, waarna dat proces manueel gestart diende te worden. Wie de leverancier van de gateways is, wil Telenet liever niet kwijt.

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: , ,

 

Reacties

Erwin Craps | 20 oktober 2011

Ik weet niet of jullie ook dat gevoel hebben, maar waar vroeger de meeste panne's in de last mile zaten (meestal adsl probs), zijn bijna alle internetpannes die ik ervaar bij mij en mijn klanten te wijten aan het backbone netwerkbij de ISP. Telenet, Belgacom of whoomever. Er is voor mij een duidelijke tendens in een slecht beheersen van hun backbone en/of updates.

Ongepast?

hmtk | 20 oktober 2011

Bassie232. Zo naïef. Den je dat Dommel, dat niet eens een eigen netwerk heeft, immuun is voor pannes? Wat Telenet en Belgacom betreft vind ik het wel schrijnend dat hun redundantie zo compleet kan falen. Testen ze dat dan niet? Zo op een kalm moment eens een of meerdere van die gateways bruut zonder stroom zetten zou een goede live test zijn. @ Tealover: hou uw cloud maar in house. Geen enkele van onze klanten heeft iets kritiek volledig in een externe cloud staan.

Ongepast?

Bassie232 | 19 oktober 2011

Bij bliksem inslagen kan je van alles verwachten. Ook bij Telenet. Trouwens Belgacom heeft ook al de nodige pannes gekend. Dus zit ik bij Dommel :-)

Ongepast?

Tealover | 19 oktober 2011

dit toont wel hoe onbetrouwbaar Telenet is. schandalig dat zowel residentieel als bedrijven getroffen waren! ik moet er niet aan denken dat dit in mijn bedrijf zou gebeuren in een cloud-only opstelling

Ongepast?

amorfati | 19 oktober 2011

de laatste we moet zijn ZE

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers

 
 

Wij raden ook aan