Deloitte start met haalbaarheidsstudie naar .vla

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het consultancybureau Deloitte gaat maandag van start met een haalbaarheidsstudie rond een internetextensie voor Vlaanderen. Het lijkt de Vlaamse Overheid dus menens met de introductie van een eigen top level domein.

Het consultancybureau Deloitte gaat maandag van start met een haalbaarheidsstudie rond een internetextensie voor Vlaanderen. Het lijkt de Vlaamse Overheid dus menens met de introductie van een eigen top level domein.

Dat Kris Peeters (CD&V) een eigen, Vlaamse domeinextensie wel genegen is, weten we al langer. Maar de overheid weigert om zich halsoverkop in een avontuur te storten en de kas van ICANN te spijzen voor een suffix dat geen steek houdt. Daarom werd Deloitte aangezocht om een haalbaarheidsstudie te organiseren.

“Het idee is om de komende maanden met een aantal partijen uit de bedrijfswereld, de media en de sector van de registrars rond de tafel te gaan zitten, om zoveel mogelijk meningen vertolkt te zien”, geeft specialist Bart Lieben van het advocatenkantoor Laga een woordje uitleg. “In eerste instantie moeten we bekijken hoe de extensie er concreet uit moet zien, en daarnaast is het van het grootste belang dat we nagaan welke plaats de extensie toegewezen krijgt.”

Lieben doelt daarmee op het feit dat men het achtervoegsel ‘gesloten’ kan houden, voor Vlaanderen alleen dus, of dat men de extensie opentrekt naar andere groepen of bedrijven die zaken doen met Vlaamse ondernemingen.

“Het gaat er om wat de meeste waarde heeft. Gaat het om de hoeveelheid of om de kwaliteit van de domeinnamen die geregistreerd zouden worden? De kans is reëel dat we naar een community based domeinextensie evolueren, een beetje zoals .cat, een TLD die vooral de Catalaanse cultuur wil beschermen. Zo krijg je pas een .cat domeinnaam toegewezen als er minstens 1 pagina op je site in het Catalaans is gesteld.”

Dat er nog andere vraagtekens bij een suffix voor Vlaanderen kunnen worden geplaatst, staat buiten kijf. Eén voorbeeld: een dergelijke extensie zou hoe dan ook als gTLD (generic top level domain) gecategoriseerd worden, en niet als ccTLD (country code TLD, zoals .be). Probleem daarbij is dat er in Vlaanderen, en bij uitbreiding in heel België, nog geen door ICANN geaccrediteerde bedrijfjes actief zijn die generic top level domains registreren, en dat het aanbieden van domeinnamen onder de Vlaamse extensie dus aan buitenlandse registrars zou moeten worden overgelaten.

Het rapport van Deloitte zou normaal gezien in de tweede helft van dit jaar opgeleverd worden. Het startschot voor de biedingronde bij ICANN is verschoven naar begin volgend jaar, wat wil zeggen dat de Vlaamse Overheid tegen dan haar dossier helemaal rond moet zien te krijgen.

“De overheid moet natuurlijk nog voldoende ruimte hebben om een offerte uit te schrijven”, aldus nog Lieben. “Ook hier zijn er verschillende opties mogelijk. Men kan bijvoorbeeld kiezen voor een systeem waarbij de Vlaamse overheid de houder van de extensie zal zijn, maar het beheer er van uitbesteedt aan een derde partij, die de extensie moet commercialiseren.”

Maandag trapt Deloitte de haalbaarheidsstudie af met een [infosessie in het Boudewijngebouw in Brussel]. Iedereen die zich bezig houdt met webcommunicatie is uitgenodigd: bedrijven, registrars, ict’ers, maar ook management en communicatiemedewerkers uit het middelveld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content