Deze apps jagen je op kosten als je op vakantie bent

© .

Elk jaar opnieuw worden er vakantiegangers verrast door een onverwacht hoge rekening van hun telecomprovider. Een weekje New York kan je alleen al aan datakosten zomaar 600 euro extra kosten als je niet in de gaten hebt wat je apps doen, waarschuwt Sim Only.

Je moet in het buitenland vooral opletten met apps die beeld of geluid downloaden. Internetbellen via Skype verbruikt bijvoorbeeld 180 megabyte per uur, filmpjes bekijken op YouTube 4 megabyte per minuut. Bij een muziekstreamingdienst als Spotify gaat het om 1 megabyte per minuut. Ook als je je de weg laat wijzen door Google Maps loop je aardig in de megabytes: als je een uur lang navigeert, download je 10 tot 12 megabyte aan data. Een gewone website bezoeken, kost ook al gauw 1 megabyte (en meer als er veel foto’s op staan).

Jorma de Ronde van Sim Only heeft het gemiddeld app-gebruik omgerekend naar de kosten die dat uitlokt. Wie bijvoorbeeld 1 uur per dag naar Spotify luistert, krijgt na een reis naar Frankrijk van 3 weken een rekening van 151 euro in zijn bus.

Buiten Europa

Buiten Europa kunnen de kosten uiteraard nog hoger oplopen. Een week lang 1 uur per dag naar muziek op Spotify luisteren in New York resulteert bij thuiskomst in een rekening van 1.050 euro.

Iedere dag een filmpje van 5 minuten bekijken op YouTube kost na 3 weken Frankrijk 126 euro, maar na 1 week New York 875 euro.

Twee maal per dag Facebook checken kost na 3 weken Frankrijk 5 euro, maar na 1 week New York al 35 euro.

Twee uur per week navigeren met Google Maps resulteert na een vakantie van 3 weken in Frankrijk in een rekening van 14,50 euro, na een week New York ben je 100 euro kwijt.

Wat de rekening verder kan stuwen, zijn de apps die automatisch data downloaden. WhatsApp staat bijvoorbeeld altijd aan, net als de e-mail-app, Facebook, Twitter en andere sociale media. Dat kun je soms wel maar soms ook niet uitschakelen.

Hoe de kosten te drukken

Er zijn verschillende methodes om de kosten te drukken. Wie geen vervelende verrassingen wil, kan mobiel internet in het buitenland best volledig uitschakelen, door er in de instellingen van mobiele netwerken voor te zorgen dat gegevens- of dataroaming niet aangevinkt staat. Je e-mail en sociale media kun je dan checken wanneer je toegang hebt tot een wifinetwerk.

Als je onderweg toch af en toe internet nodig hebt zonder dat er wifi beschikbaar is, kun je dataroaming zolang dat nodig is even weer aanzetten. Apps als YouTube, Skype en Spotify kun je dan wel beter vermijden.

De kosten zijn ook in de hand te houden door voor een buitenlandbundel van je mobiele provider te kiezen. In de regel waarschuwt de operator je als het einde van je bundel in zicht is, en als je aan de limiet van je verbruik zit. Prijzen en voorwaarden lopen tussen de aanbieders uiteen en zijn daardoor lastig te vergelijken, maar ze zorgen er wel voor dat je vooraf weet waar je aan toe bent.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content