Dit is de 360° camera van Facebook die je zelf kan bouwen

Facebook Surround 360 © .
Pieterjan Van Leemputten

Met de Oculus Rift klaar voor het grote publiek wil Facebook graag meer 360° video. En hoe doe je dat beter door zelf een professionele camera met 17 lenzen te lanceren.

De Facebook Surround 360 camera is eigenlijk geen product, maar wel een ontwerp waarvan Facebook later dit jaar het hardwaredesign, maar ook de algoritmes om die 17 videostreams aan elkaar te plakken zal delen via Github.

Je kan de camera dus zelf bouwen, al blijft er wel een stevig prijskaartje aan vasthangen. Volgens Facebook kosten de losse onderdelen van de camera zo’n 30.000 dollar. De camera zelf bestaat uit zeventien 17,4 megapixel lenzen die in 4K, 6K en zelfs 8K kunnen filmen. Boven- en onderaan zit een fish-eye lense. Dat moet maken dat je ook de paal waar de camera op staat niet zal zien.

 Facebook Surround 360
Facebook Surround 360© .

Wat de camera interessant maakt voor productieploegen is dat de post-productie dramatisch wordt verminderd. Facebook voorziet de software om de videofeeds van de verschillende camera’s aan elkaar te hangen waardoor je kant- en klare 360° video hebt in een dag waar dit anders enkele weken zou duren volgens het bedrijf.

Meer technische details over het gebruik van de Surround 360 kan je vinden in Facebook’s blogpost.

 Facebook Surround 360
Facebook Surround 360© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content