Dit is het prijskaartje van Microsofts Hololens

Microsoft HoloLens © .
Pieterjan Van Leemputten

Ontwikkelaars kunnen de HoloLens vanaf vandaag vooraf bestellen. Daarmee kennen we de (voorlopige) prijs, maar een commerciële lancering is nog veraf.

De HoloLens is vanaf vandaag als preorder beschikbaar. Maar enkel voor developers die ook deelnemen aan het Windows Insiders programma en in de VS of Canada verblijven. Wie aan die vereisten voldoet kan voor 3000 dollar een exemplaar bestellen dat op 30 maart wordt geleverd.

Bij die ontwikkelaarsversie komen ook enkele showcase apps. Tegelijk kondigt Microsoft ook partnerschappen aan met onder meer Volvo, Autodesk Fusion 360 en Nasa. Verder leren we dat de holographic processing unit een 32 bit Intel-architectuur heeft en Bluetooth 4.1. Een volgende ‘bestelgolf’ volgt binnen 2-3 maanden.

Wat betekent dit?

Voor ontwikkelaars wil dat zeggen dat ze het toestel momenteel enkel kunnen verkrijgen via een Amerikaans of Canadees adres en daar flink wat geld voor mogen neertellen. Maar wie daar geen moeite mee heeft kan zich hier aanmelden voor een preorder.

Voor consumenten wil dit zeggen dat de HoloLens een stapje dichterbij komt, maar ook dat de lancering nog niet voor de nabije toekomst is. Wie hoopte op een lancering op Microsoft Build, de ontwikkelaarsconferentie die eind maart doorgaat, is er dus aan voor de moeite.

De prijs van de HoloLens Development Edition, zoals de ontwikkelaarskit heet, is hoog ten opzichte van VR-brillen zoals de Oculus Rift of de HTC Vive. Al moeten we daarbij twee dingen opmerken: HoloLens is niet zomaar een VR-bril, maar werkt met virtuele beelden in combinatie met de echte wereld (bijvoorbeeld Minecraft op je salontafel projecteren).

Daarnaast is het moeilijk te zeggen of de consumentenversie van HoloLens in dezelfde prijsklasse ligt of niet. Zo is het niet uitgesloten dat er, zoals bij de Surface, een gewone en een ‘pro’-versie verschijnt.

Data News had vorig jaar de kans om HoloLens kort uit te proberen. Onze bevindingen van destijds kan je hier nalezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content