Dit is Jester: de ‘Batman onder de hackers’ die al vijf jaar cyberjihadisme bestrijdt

Uit de merchandising van Jester. © Jester
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Al lang voor dat IS de sociale media inzette om aan online radicalisering en rekrutering te doen en voor dat het hackerscollectief Anonymous daar tegen in de aanval trok, was de ‘hacktivistische Batman’, die handelt onder de moniker Jester, al bezig aan zijn (illegale) strijd tegen cyberjihadisme.

Volgens NBC 5 is er vandaag ‘een nieuwe groep van soldaten actief in de cyberoorlog tegen terrorisme’. Ze noemen zichzelf ‘patriottische hackers’, handelen op eigen houtje en bepalen hun eigen regels. Ze opereren in de illegaliteit, maar beweren te doen wat overheden nalaten: sites lamleggen die door terroristen gerund worden om westerlingen te rekruteren en jihadistische propaganda te steunen.

Eén van hen is Jester, naar eigen zeggen een gewezen militair die contacten heeft binnen de overheid. Hij wordt ook wel eens ‘de Batman onder de hackers’ genoemd, omdat zijn identiteit geheim is. Jester voedt zijn personencultus – hij heeft zelfs zijn eigen merchandising – en kan rekenen op 66.000 Twittervolgers.

Beveiligde chatroom

NBC 5 nam vijf maanden geleden contact op met Jester via Twitter. Hij stemde in met een zeldzaam interview – dat weliswaar niet face to face maar wel in een beveiligde chatroom plaatsvond.

‘Vijf jaar geleden realiseerde ik me dat er een toenemende dreiging was van jihadisten die websites gebruiken om mensen te rekruteren, te radicaliseren en zelfs te trainen’, aldus Jester. Hij beschouwt het als zijn missie om die websites neer te halen.

Eigen software

Jester beweert sinds 2010 ‘meer dan 170 jihadistische websites gehackt en onschadelijk gemaakt te hebben’. Elke succesvolle hack krijgt de term ‘Tango Down’ mee. ‘De eigenlijke takedown is tamelijk simpel. Daarvoor gebruik ik mijn eigen stukje software voor stress-testing van servers.’

Jester zegt dus mensen te kennen bij de overheid. Zo weet hij welke sites hij moet hebben en van de welke hij moet wegblijven – degenen die al op de radar van de inlichtingendiensten staan.

Steun van Anonymous

Sinds kort krijgt hij – willen of niet – steun van Anonymous. Dat hackerscollectief waarschuwde na de aanslag op Charlie Hebdo in een video voor aanvallen tegen websites van terreurorganisaties en moslimextremisten. Een maand later claimde Anonymous een hele lijst van Twitteraccounts, Facebookprofielen, Google Plus-pagina’s, rekruteringswebsites en e-mailadressen van IS te hebben besmet en aangevallen.

Maar vijf jaar voordat Anonymous aan zijn #OpISIS-operatie begon, was Jester dus al actief bezig met zijn (illegale) strijd tegen cyberjihadisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content