Dit jaar twee klachten over Bitcoin in België

Pieterjan Van Leemputten

België kent amper klachten over Bitcoin. Al is dat vooral omdat de munt maar een zeer klein deel van het betalingsverkeer uitmaakt.

België kent amper klachten over Bitcoin. Al is dat vooral omdat de munt maar een zeer klein deel van het betalingsverkeer uitmaakt.
Vorig jaar schreven we dat minister van Financiën Koen Geens niet bezorgd was om Bitcoin omdat het nauwelijks werd gebruikt door handelaren en er dus ook geen klachten binnenkwamen. Dat ligt vandaag anders. Zo zijn er intussen bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking drie dossiers ingediend waarvan twee dit jaar. Al nuanceert voorzitter Jean-Claude Delepière ook: “Slechts één van de drie dossiers werd aan de procureur des Konings doorgespeeld.”

“Dat (er zo weinig klachten binnenkomen, nvdr) lijkt niet te wijten aan een gebrek aan kennis of waakzaamheid bij de melders, maar eerder aan het feit dat Bitcoin, ondanks alle ruchtbaarheid die aan het systeem gegeven werd in de media, in praktijk slechts een marginaal aandeel uitmaakt van het betalingsverkeer in België. Bovendien toont de recente koersval van de waarde van Bitcoins de kwetsbaarheid van het systeem aan, die uiteraard ook geldt voor witwassers.”

In de dossiers rond Bitcoin gaat het onder meer over pogingen om bij Belgische handelaars dure goederen te kopen en verkopen met Bitcoin als betaalmiddel. In een ander geval werd de munt verhandeld om winst te maken op de wisselkoers.

De onstabiele koers maakt het ook minder aantrekkelijk voor witwaspraktijken, al gaan er bij de overheid wel degelijk alarmbelletjes af bij witwaspogingen met de virtuele munt. Dit bij de eerste fase, de inbreng van zwart geld (bijvoorbeeld iemand die veel geld van onbekende afkomst naar bitcoins omzet), en de derde fase (waar de Bitcoins opnieuw worden omgezet en doorgaans worden geïnvesteerd als ‘wit geld’). Enkel in de tweede fase, waarbij de fondsen circuleren, is geen tracering mogelijk. Ondanks dat feit blijft de CFI al sinds 2011 nieuwe betaalsystemen, en in het bijzonder Bitcoin, opvolgen. Ook is het van plan dat te blijven doen in samenwerking met nationale en internationale partners.

Dit artikel verscheen eerst in de rubriek ‘Een jaar later’ in de papieren versie van Data News op 5/09/2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content