DNS.be gaat ook .brussels beheren

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Brusselse overheid heeft DNS.be aangewezen als beheerder voor de internetextensie .brussels. Net zoals dat het geval is voor .vlaanderen, zal DNS.be het aanvraagdossier voor .brussels indienen bij Icann, en de commerciële exploitatie voor haar rekening nemen. Hoewel Brussel tot 7 maart gewacht heeft met de publicatie van haar openbare aanbesteding, is er met DNS.be dan toch een partner gevonden voor het beheer van de city-tld. Overigens zal het registratieplatform voor .brussels worden opgestart op de infrastructuur van de beheerder van het Oostenrijkse top level domein .at (Nic.at). Zoals we eerder op de week al schreven, zal dat ook het geval zijn met het registratieplatform voor .vlaanderen.

De Brusselse overheid heeft DNS.be weerhouden als beheerder voor de internetextensie .brussels. Net zoals dat het geval is voor .vlaanderen, zal DNS.be het aanvraagdossier voor .brussels indienen bij Icann, en de commerciële exploitatie voor haar rekening nemen. Hoewel Brussel tot 7 maart gewacht heeft met de publicatie van haar openbare aanbesteding, is er met DNS.be dan toch een partner gevonden voor het beheer van de city-tld. Overigens zal het registratieplatform voor .brussels worden opgestart op de infrastructuur van de beheerder van het Oostenrijkse top level domein .at (Nic.at). Zoals we eerder op de week al schreven, zal dat ook het geval zijn met het registratieplatform voor .vlaanderen.

De registry Nic.at heeft immers een platform ter beschikking dat aangepast is aan de noden van de nieuwe internetextensies. De beheerder van de Belgische landencode heeft dat momenteel nog niet, al is het wel de bedoeling om binnen dit en drie jaar een platform voor .brussels en voor .vlaanderen up and running te hebben in België.

Omdat de stad Brussel rijkelijk laat was met haar project voor .brussels, kon ze zich niet veel ‘speciallekes’ meer veroorloven. “Als de overeenkomst met de technische partner nu pas rond is, dan moeten er sowieso best practices gebruikt worden voor de applicatie”, zegt ook specialist Ben Anderson van het Britse dienstenbedrijf Group NBT.

Ter opfrissing: wie op 29 maart nog geen aanvraag heeft ingediend voor een nieuwe internetsuffix bij domeinbeheerder Icann, kan het schudden voor deze ronde. Wat maakt dat er nog zes dagen resten.
“Het klopt dat er in het geval van .brussels voor een groot stuk copy and paste gedaan wordt van het aanvraagdossier voor .vlaanderen”, zegt een bron dicht bij het dossier. “Wilde de Brusselse overheid nog veel inspraak hebben in de concretisering van haar suffix, dan had ze inderdaad korter op de bal moeten spelen.”

Daarom ook dat er de voorbije dagen zoveel terughoudendheid was bij mogelijke partners. “Normaal gezien heb je drie tot vier maanden nodig om een aanvraagdossier degelijk uitgewerkt te krijgen”, beweert Ben Anderson.

Prijs
DNS.be zal gedurende tien jaar de technische en commerciële exploitatie van .brussels voor haar rekening nemen. Zowel de front-end als de back-end zullen voorlopig draaien in Oostenrijk. De administratie, disaster recovery en andere operationele elementen worden vanuit België afgehandeld.

Hoeveel een .brussels moet gaan kosten, is nog niet duidelijk, al zou de prijs “zo democratisch mogelijk” gehouden worden. De timing die Icann vooropstelt voor het verwerken van de aanvraagdossiers zal bepalen wanneer het reserveren van een .brussels-domeinnaam kan starten. Verwacht wordt dat de eerste .brussels-extensies zullen opduiken in 2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content