Drie keer ‘strike’ en buiten?

Heeft uw zoon of dochter al drie keer illegaal wat van het internet gedownload? Of hebt u het misschien zelf al wel eens gedaan? Als u drie keer betrapt wordt, dan kan u het internet op uw buik schrijven.

Heeft uw zoon of dochter al drie keer illegaal wat van het internet gedownload? Of hebt u het misschien zelf al wel eens gedaan? Als u drie keer betrapt wordt, dan kan u het internet op uw buik schrijven.

Dat is alvast de ‘three strikes’ aanpak die voorgesteld wordt in het ACTA handelsakkoord dat volgende week aan een nieuwe besprekingsronde begint in Nieuw-Zeeland. ACTA staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement en wil de namaak van producten en misbruik van patenten aanpakken. Een belangrijk deel gaat over het illegaal downloaden van muziek of films. Het is de bedoeling dat er tegen eind dit jaar een akkoord uit de bus zou komen.

Internetdienstenleveranciers zouden verplicht worden om elke illegale download te rapporteren. De ‘three strikes’ aanpak, drie keer betrapt en je wordt van het internet gegooid, is uiteraard bijzonder omstreden. Eurocommissaris Karel De Gucht zegt wel dat het niet verplicht zal worden, maar zou het toch in de tekst laten staan als een wenselijke optie. Wat is dat nu? Waarom halen ze het dan niet meteen eruit? En hoe zit dat in niet-democratische landen waar ze een activist van het internet kunnen gooien omdat hij zogezegd drie illegale downloads heeft gedaan? Je zet de poort open voor dergelijke praktijken.

Meer nog, in het ACTA voorstel dat op 23 maart uitlekte, staat dat ook aan de grens de douaniers op je laptop of iPod mogen kijken of je wat illegaal gedownload hebt. Nog meer controles dus op de luchthavens, onder het mom wellicht van downloadonderzoek. Een ‘minimale hoeveelheid’ zou door de vingers gezien worden, maar hoe minimaal dat is, wordt er niet bij gezegd, schrijft ook journalist Dirk De Wilde in De Tijd.

Wat vooral in ACTA stoort, is het gebrek aan transparantie. De Amerikanen willen het opnieuw helemaal geheim houden, opteren voor een akkoord buiten de WHO wereldhandelsorganisatie en de WIPO (World Intellectual Property Organisation). Die onderhandelingen zijn immers publiek. Daarmee probeert Washington, net zoals het bij Swift deed, alle gegevens opnieuw in de grootst mogelijke geheimhouding te kunnen vastkrijgen.

Europa kan en mag dit niet toestaan. Nu België in juli het voorzitterschap krijgt moet het minstens één been stijf houden. Mogelijk moet ict-minister Vincent Van Quickenborne daarvoor aankloppen bij zijn partijgenoot Karel De Gucht. Of zou Quick nooit iets illegaal gedownload hebben? Misschien zelfs al drie keer, wie weet…

De tekst van het ACTA voorakkoord staat hier: http://www.laquadrature.net/en/0118-version-of-acta-consolidated-text-leaks

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content