Duco Sickinghe verlaat Telenet

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Duco Sickinghe verlaat na 12 jaar Telenet. John Porter wordt aangesteld als nieuwe ceo van het Mechelse telecombedrijf.

Duco Sickinghe trekt de deur van Telenet achter zich dicht. In een persbericht laat Telenet weten dat de raad van bestuur het ontslag van de ceo aanvaard heeft. Zijn huidige uitvoerende functie zal Sickinghe neerleggen op 31 maart 2013. Op 24 april zal hij als bestuurder aftreden op de algemene aandeelhoudersvergadering.

Sickinghe wordt als ceo opgevolgd door John Porter. John Porter (55) was, tot de verkoop aan Foxtel, ceo van Austar United Communication, een toonaangevende leverancier van tv-diensten en aanverwante producten in Australië.

Het ontslag van Sickinghe komt niet meteen onverwacht; iets wat Sickinghe zelf ook aangeeft in een korte toelichting die Telenet deze ochtend verspreidde. “In het licht van de recente gebeurtenissen is de tijd aangebroken om nieuwe stappen te zetten. Ik ben van mening dat dit de beste optie is in het belang van de verdere toekomst van Telenet. Deze beslissing heb ik dan ook genomen op een moment dat Telenet zeer goed is voorbereid om de komende jaren nog verder te groeien”, aldus Sickinghe.

Historiek

Duco Sickinghe, net geen 55 jaar, werd in 2001 binnengehaald bij Telenet. Daarvoor werkte hij onder meer bij HP en NeXT Computer waar hij meer meer dan drie jaar samenwerkte met Steve Jobs. In 2011 werd hij door Trends verkozen tot manager van het jaar.

Onder zijn bewind groeide Telenet uit tot een geduchte concurrent voor Belgacom. Het bedrijf begint met het aanbieden van digitale televisie en later ook mobiele telefonie. Dat laatste gebeurt via het netwerk van Mobistar, een contract dat in mei vorig jaar met vijf jaar werd verlengd ondanks het feit dat Telenet toen keek naar een overname van Base. Dat plan werd tegen de zomer alweer afgeblazen. Al bezit het bedrijf wel een 4G-licentie die het vroeg of laat zelf moet gaan uitbaten.

Naast het ontwikkelen van eigen diensten toont Telenet zich onder Sickinghe een actieve overnemer. De bekendste overnames zijn onder meer Canal + in 2003 (later Prime), UPC Belgium (2006) en Hostbasket (2008). Na flink wat getouwtrek mag het bedrijf in 2008 ook de activiteiten van Interkabel overnemen.

Het succes van Telenet valt ook de aandeelhouders op. Het Amerikaanse Liberty Global bouwde de afgelopen jaren zijn belang in het Mechelse kabelbedrijf op tot 50,04 procent. In september 2013 maakte die aandeelhouder bekend dat het Telenet volledig wou overnemen. Die opzet mislukte, zo werd het aandeel hoger geschat dan wat Liberty Global wou betalen en moest Liberty Global zich tevreden stellen met 58,4 procent.

Het bod werd afgewezen door de onafhankelijke bestuurders van Telenet. Zelf stak de topman zijn aandelen in een Stichting Administratiekantoor zodat hij onafhankelijk kon blijven tijdens de overnamepoging. Maar tegelijk werd toen al duidelijk dat de toekomst van Sickinghe bij Telenet onzeker was. Wat de topman na zijn periode in Mechelen gaat doen is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content