Eandis voedt toekomstige energiegebruiker op

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het Vilvoordse ‘Living Tomorrow’ start een interactieve tentoonstelling met ‘Het energieverhaal van morgen’ als onderwerp, zoals gezien door Eandis.

Met de opkomst en doorbraak van variabele energieopwekking doorheen heel het land – dank zij nieuwe installaties voor zonne-en windenergie, waarvan de energieproductie in de voorbije vijf jaar met respectievelijk 70 en 3 keer steeg – werd de dagelijkse werking van Eandis er niet makkelijker op. Energieverkeer in twee richtingen, een voortdurend fluctuerende balans van vraag en aanbod, naast nieuwe trends zoals gebruikers die zich meer flexibel willen (of moeten) opstellen in hun gebruik, evenals slimme meters en slimme netwerken – het is de nieuwe of nakende realiteit voor Eandis en alle betrokkenen bij de productie en het transport van elektriciteit en gas. Met de tentoonstelling bij Living Tomorrow in Vilvoorde wil Eandis nu zowel de burgers (jong en oud), evenals de gemeenten informeren over de nieuwe vormen en mogelijkheden voor energiebeheer.

Grote data opportuniteiten

De combinatie van het nieuwe beheer met de nieuwe grote datastromen vormt een bijkomende uitdaging waar Eandis aan werkt. Die bieden zowel nieuwe mogelijkheden voor een verfijnder aanpak van de distributie, als nieuwe ict-noden. Zo wijst Eandis ceo Walter Van den Bossche er op dat tegen medio 2013 alle distributeurs van energie zullen aangesloten zijn op een enkele verrekenkamer en clearing house, zodat niet tussen elke producent en distributeur telkens weer een interface moet worden gebouwd. De distributienetbeheerders hebben hiervoor samen een bedrijf opgericht, Atrias.

Voorts onderhandelt Eandis nog met de ‘privacy commissie’ over een aantal aspecten van het gebruik van ‘slimme meters’. Er is de security-bescherming van de data zelf, naast welke data kunnen worden gecapteerd. En wat als de gebruiker ook derden van die data gebruik wil laten maken? Overigens bevestigt Walter Van den Bossche formeel dat de eindgebruikers gratis gebruik van de data in de slimme meter gebruik zal kunnen maken, onder meer in het kader van een eigen huis-energiebeheersysteem (zoals onder meer in Living Tomorrow wordt getoond). Wel is al met de ‘privacy commissie’ overeengekomen dat de P1 poort (voor toegang tot de data in de slimme meter) standaard als gesloten wordt geleverd. Het gebruik ervan door de eindgebruiker is dus een ‘opt-in’ aangelegenheid. Ook zullen garanties moeten worden voorzien inzake een correct en geoorloofd gebruik van de mogelijkheid om op afstand de energievoorziening naar een huis te regelen (of te onderbreken).

Ook mogelijkheden voor gebruikers om in te spelen op veranderingen in de hoeveelheid beschikbare energie, bijvoorbeeld door variabele tarieven (zoals bij piekproductie van elektriciteit), moeten nog worden uitgewerkt. Daarbij moet ook de prijs van de energie zoals geleverd door de distributeur worden afgestemd op de kostprijs ervan. Het zou immers kunnen dat de distributeur een overschot aan energie heeft en er haast nog wil op toeleggen, terwijl de producent wel zijn kosten heeft. Overigens heeft men wel nog tijd tot 2017 vooraleer de oplossingen op punt moeten staan.

Iedereen baat

De tentoonstelling werd geopend door Freya Van den Bosscche, Vlaams minister van energie, wonen, stedenn en sociale economie, die benadrukte dat ook de burgers die zich geen eigen energieproductie-installatie (zoals zonnepanelen) kunnen veroorloven, van de voordelen moeten kunnen genieten. Zo kan allicht niet iedereen zich de nieuwe, vlot beheerbare huistoestellen aanschaffen. En moet worden voorkomen dat wie niet zelf energie produceert, moet opdraaien voor hogere lasten inzake distributie. “Iedereen moet kunnen deelnemen aan die toekomst, zowel het bejaarde koppel, als wie oiver zonnepanelen beschikt, als wie over oude toestellen beschikt.”

Momenteel is de tentoonstelling in het Nederlands, maar versies in het Frans en Engels worden voorbereid. De tentoonstelling is gericht op burgers, scholieren en gemeenten, met een ‘verhaal’ dat iedereen kan boeien, aldus Eandis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content