Een fotolicentie in enkele klikken met Permission Machine

Stel dat je op Twitter of op de website van een fotograaf een foto ziet die je graag wil gebruiken in een presentatie of op je blog, hoe doe je dat correct zonder in juridische problemen te verzanden?

Stel dat je op Twitter of op de website van een fotograaf een foto ziet die je graag wil gebruiken in een presentatie of op je blog, hoe doe je dat correct zonder in juridische problemen te verzanden?

Advocaat Ywein Van den Brande kreeg van cliënten steeds vaker die vraag. Als hij hen uitlegde hoe ze een licentie konden verkrijgen, haakten ze echter vaak af. “Het kost gewoon te veel moeite om dat correct te doen,” vertelt hij.

De foto wordt dan niet gebruikt — of wel, maar dan zonder geldige licentie. “Dat bracht me op het idee om het verkrijgen van een licentie voor foto’s te vereenvoudigen.” Samen met Tom Cuylaerts van websiteontwikkelaar Edge.be en Geert Allegaert richtte hij eind vorig jaar Permission Machine op, met ondersteuning van iMinds.

De start-up uit Antwerpen richt zich op de twee partijen die bij een licentie komen kijken. Enerzijds biedt het een platform aan waarmee fotografen eenvoudig hun creaties kunnen verkopen. Dat werkt als volgt:

“Een fotograaf moet op onze website enkel wat parameters ingeven, waarna hij HTML-code te zien krijgt die hij dan in zijn website plakt. Vanaf dan krijgt elke foto op zijn website een tooltip die vraagt om een licentie op de foto te kopen als je er met je muiscursor over gaat. Klik je daarop, dan kom je op onze website terecht en koop je in enkele stappen een licentie voor de foto.”
De website Twicsy, die populaire foto’s toont die op Twitter gedeeld worden, maakt al gebruik van Permission Machine.

Op de website van Permission Machine kan iedereen de url van een foto van Twitter plakken en in enkele klikken de auteur om een licentie vragen. “We werken ook aan ondersteuning voor Instagram,” blikt Van den Brande vooruit.

Voor gebruik op sociale media, kleine websites of bedrijfspresentaties bedraagt de prijs van een licentie 10 euro (een one-time fee), voor ongelimiteerd gebruik 50 euro. Ongeveer zeventig procent van dat bedrag gaat naar de fotograaf, de rest naar Permission Machine en transactiekosten voor PayPal.

Voorlopig focust de dienst zich op foto’s, maar op termijn zouden bijvoorbeeld ook journalisten hun artikels via het platform kunnen aanbieden. Tegen volgend jaar wil de start-up break-even draaien.

Paspoort

Naam: Permission Machine, www.permissionmachine.com Opgericht in: 2013
Zetel: Antwerpen
Personeel: 5 mensen (niet fulltime)
Financiering: 50.000 euro uit eigen middelen en 50.000 euro converteerbare lening van iMinds

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content