Eén ICT-stem voor Vlaamse steden en gemeenten

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Hoog tijd om het versnipperde ict-beleid in de lokale besturen aan te pakken. Dat stellen de Vlaamse ict-organisatie voor lokale besturen V-ICT-OR, de Vlaamse coördinatiecel voor e-gov Corve, het Expertisecentrum van Gemeentesecretarissen ECG en de vereniging voor overheidscommunicatie Kortom in een gezamenlijk memorandum.

Hoog tijd om het versnipperde ict-beleid in de lokale besturen aan te pakken. Dat stellen de Vlaamse ict-organisatie voor lokale besturen V-ICT-OR, de Vlaamse coördinatiecel voor e-gov Corve, het Expertisecentrum van Gemeentesecretarissen ECG en de vereniging voor overheidscommunicatie Kortom in een gezamenlijk memorandum.

“In het verleden zijn er bij de steden en gemeenten stelselmatig applicatie ontstaan en ontwikkeld. Maar nooit is er echt nagedacht over hoe die applicaties met elkaar kunnen praten. Dat zorgt voor versnippering en inefficiëntie”, legt Eddy Van der Stock, voorzitter van V-ICT-OR uit. “We beseffen echter dat dat geen ‘sexy’ probleem is voor politici. Daarom hebben we met verschillende ambtenarenorganisaties voor het eerst – eindelijk – de koppen bij elkaar gestoken en nagedacht over hoe het anders kan. Uit die oefening is ons memorandum gekomen. Die biedt niet alleen een samenvatting van het probleem, maar ook een concrete aanpak.”

Een belangrijke stap in de goeie richting is de oprichting van een overkoepelende stuurgroep voor de Vlaamse steden en gemeenten, met een bijhorend competentiecentrum. Dat laatste moet ict-leveranciers en vertegenwoordigers van steden en gemeenten samen brengen om de concrete oplossingen die stuurgroep aanreikt uit te werken en te implementeren. “Door de beperkte kennis in het verleden van ict bij steden en gemeenten kregen de ict-leveranciers vrij spel in de manier waarop zij applicaties bouwden. Vandaag merken we dat die niet altijd afgestemd zijn op de moderne manier van werken. Met het competentiecentrum moet dat probleem worden aangepakt”, aldus nog Van der Stock. “De verhouding tussen de lokale overheden en de ict-partners verandert: de lokale overheden zitten voortaan in de driver’s seat.”

Een eerste concreet project is OSLO, wat staat voor ‘open standaarden lokale overheden’. Binnen dat project zal worden gewerkt aan de inventarisatie van de bestaande datastandaarden, om die vast te leggen in één data- en informatieontsluitingsmodel voor lokale overheden. Dat moet de basis vormen voor efficiënte e-governmenttoepassingen. OSLO gaat eind april van start en loopt tot mei 2013.

De timing voor de aankonding van het memorandum is bewust gekozen, zo in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van dit najaar. “We willen lokale politici de nodige achtergrondinformatie aanreiken rond het ict-beleid”, zegt Van der Stock. “Een efficiënt beheerde ict betekent automatisering en dat betekent meer besparingen en efficiëntie. Wij reiken de hand naar de lokale politici om met ons rond de tafel te gaan zitten, mee te denken en desgevallend de nodige budgetten te verschuiven.” Er wordt zelfs een lijntje gegooid naar de Vlaamse en federale overheid. “Daar zitten ze in de middenfase waarin belangrijke uitvoeringen worden opgestart: nu is het meer dan ooit het moment om onze stem te laten horen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content