Eerste hack-a-thon voor de gezondheidszorg in België

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Je had al Health & Wellness Innovation bij het MIT en de NHS Hack Day in het Verenigd Koninkrijk, en nu is er dus ook HackForHealth, de eerste hack-a-thon voor de gezondheidszorg in België.

Je had al Health & Wellness Innovation bij het MIT in Boston, er was de NHS Hack Day in het Verenigd Koninkrijk, om Health UP in Singapore en Hacking Health in Canada niet te vergeten, en nu is er dus ook HackForHealth, de eerste hack-a-thon voor de gezondheidszorg in België.

Het initiatief wordt georganiseerd tijdens het weekend van 17-19 mei in C-Mine in Genk op aansturen van het Microsoft Innovation Center (MIC) Vlaanderen en de Belgische accelerator HealthStartup Europe.

Het concept is eenvoudig: een groep enthousiaste softwareontwikkelaars (‘hackers’), ontwerpers en projectmanagers wordt bijeen gebracht om gedurende een weekend intensief samen te werken aan problemen uit de gezondheidzorg die maar niet opgelost geraken door de traditionele actoren en hun business modellen.

Voor de deelnemers zouden dergelijke hack-a-thons volgens de organisatoren dolle pret zijn, maar belangrijker nog is dat ze -in het beste geval- kunnen leiden tot de ontwikkeling van nuttige en creatieve oplossingen.

Zo kwam een team bij het MIT al aandraven met een slimme ‘astmabeheeroplossing’ voor kinderen, en in Vancouver ontwikkelde een deelnemer een eBeeper die eerstehulpartsen waarschuwt wanneer er testresultaten beschikbaar zijn.

“Onze gezondheidszorg wordt geconfronteerd met een aantal belangrijke structurele problemen”, vertelt algemeen directeur Peter Dedrij van het Microsoft Innovation Center Vlaanderen, “zeker wanneer het gaat om de thuisverzorging van bejaarden, ouderenzorg en ziektebeheer. Wij gaan er alvast van uit dat starters met interessante en vindingrijke oplossingen kunnen komen voor die problemen. Daarom ook dat we dit initiatief ten volle ondersteunen.”

In tegenstelling tot de meeste hack-a-thons en Start-up Weekends die al georganiseerd werden, biedt HackForHealth de deelnemers een reeks vooraf geselecteerde uitdagingen en topics aan, afkomstig van Belgische ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Dit moet er voor zorgen dat de teams hun inspanningen toespitsen op reële behoeftes in de markt.

Onder de uitdagingen bevinden zich vooral mobiele internettechnologieën die ouderen uit het ziekenhuis moeten houden. Denk aan tools voor het maken van diagnoses op afstand, en apps die preventie bevorderen.

Als een team de organisatie achter een uitdaging kan overtuigen om een pilootproject te starten, heeft het meteen zijn eerste klant beet, en kan er daadwerkelijk een bedrijfje worden opgestart.

De organisatoren hopen dat 80 ontwikkelaars, ondernemers, professionals in de gezondheidszorg en studenten zullen deelnemen.

Onder leiding van vooraf gekozen teamkapiteins (o.a. Christel De Maeyer, Guy Francx, Willem Deleus, Jurgen De Smet en Adrien Lebrun) zullen ze van vrijdagavond tot zondagavond werken om prototypes te ontwikkelen, en de levensvatbaarheid van hun bedrijf aan te tonen.

Op zondagavond worden de resultaten voorgesteld aan een gespecialiseerde jury van gezondheidszorgspecialisten, ondernemers en investeerders. De teams die de jury en het publiek het meeste weten te imponeren winnen een symbolische prijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content