Eerste open source index gepresenteerd

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Na een jaar ontwikkelen en meten hebben onderzoekers van het Georgia Institute of Technology de eerste open source index gepresenteerd.

Na een jaar ontwikkelen en meten hebben onderzoekers van het Georgia Institute of Technology de eerste open source index gepresenteerd.

De professoren Douglas Noonan en Paul Baker van de School of Public Policy and Center for Advanced Communications Policy aan het Georgia Institute of Technology zijn ongeveer een jaar geleden begonnen in kaart te brengen hoe het zit met de verspreiding van open source software over de wereld. Ze hebben 75 landen onderzocht.

Het tweetal heeft vooral veel literatuurstudie gedaan en bedacht welke indicaties een rol spelen om een open source index te maken. De literatuurstudie is aangevuld met interviews met experts en gebruikers.

Het onderzoek gaat in op de acceptatie van open source in sectoren zoals overheid, bedrijven en individuen. Om het gebruik van deze software in kaart te brengen, hebben de professoren twee verschillende indexen ontwikkeld: een voor de activiteiten en een voor de omgeving. De activiteitenindex omvat zaken als de regelgeving voor open source binnen een land en open standaarden, het aantal gebruikers en aanbieders van opensourcesoftware. De omgevingsindex behelst factoren die het gebruik van open source kunnen beïnvloeden. Te denken valt aan het aantal internetgebruikers in een land en de aanwezige infrastructuur.

Red Hat stelt de [open source index] (OSI) beschikbaar aan de open source community en alle andere geïnteresseerden. Paul Baker zegt dat open source het goed doet over de hele wereld. “In overeenstemming met het opensourcemodel zien wij dit onderzoek als een begin en kijken wij uit naar een vervolg door anderen om deze informatie verder uit te bouwen en te vervolmaken, zodat het een afspiegeling is van de ontwikkelingen van het opensourcesoftwaremodel.”

Voor elk van de 75 landen is een samenvattende score gemaakt op het gebied van activiteiten en omgeving. Beide scores zijn gemeten op de niveaus overheid, bedrijfsleven en community/opleidingen. België bezet zo bijvoorbeeld de zeventiende plaats op de activiteitenindex, dankzij een goede score voor de overheid. Op de omgevingsindex staat België op een achttiende plaats.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content