Eerste terugval voor Belgische ICT sinds 1992

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Hoewel de federatie van de technologische sector Agoria de vooruitzichten positief houdt, zal de ict-sector niet groeien. Dat voor het eerst sinds 1992. De sector telt ook 3000 jobs minder.

Hoewel de federatie van de technologische sector Agoria de vooruitzichten positief houdt, zal de ict-sector niet groeien. Dat voor het eerst sinds 1992. De sector telt ook 3000 jobs minder.

Omdat de crisis maar in de tweede helft van 2008 uitbrak, waren de cijfers voor het volledige jaar nog licht positief in de Belgische ict-sector: een groei van 1,1 procent. Dit jaar is een crisisjaar, waardoor de ict-sector voor het eerst in 17 jaar een stapje achteruit zet. In 2009 dalen de activiteiten in de ict-sector met 1,6 procent.

En Agoria had het vorig jaar al voorspeld, maar de sector telt ook 3000 werknemers minder dan vorig jaar. De organisatie klokt af op 105.000 mensen. Toch herhaalt Agoria dat ict een knelpuntberoep blijft en dat er een structureel tekort is aan mensen. De positieve noot is dat Agoria voor volgend jaar alweer een lichte groei verwacht.

Voorts doet de sectororganisatie enkel beleidsaanbevelingen voor de toekomst van de Belgische ict-sector. Zo stel de organisatie dat alle burgers binnen de 15 jaar breedband (next generation access, nga) van minstens 1 Gbps zullen nodig hebben. “We vragen daarom dat er een NGA-forum wordt opgericht waar providers, investeerders en overheden afspraken maken om dit te realiseren”, klinkt het. Ook wil Agoria dat de overheid de r&d-kosten voor de ict-sector vermindert. Om ict in het innovatiebeleid beter te ondersteunen vraagt de technologiefederatie ook de oprichting van ‘living labs’ (proeftuinen) en een open incubatiecentrum.

Rond het hoger genoemde ‘structurele tekort aan ict’ers heeft Agoria ook enkele voorstellen. Zo zou er nood zijn aan nieuwe vormen van verloning, een flexibelere invulling van de arbeidsduur en een aangepast werknemerstatuut. De federatie vraagt ook een betere samenwerking tussen het onderwijs en de bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content