Eerste website op het wereldwijde web bestaat 25 jaar

Servers © Getty Images/iStockphoto
Wim Kopinga Freelance journalist

De eerste webpagina op het moderne internet vierde gisteren zijn 25e verjaardag. Op de website werd door de bedenker en grondlegger van het web uitgelegd hoe het internet gebruikt kan worden.

De webpagina kwam in op 20 december 1990 online, maar was toen alleen nog te raadplegen voor medewerkers van CERN. In 1991 kon de buitenwereld ook naar de site surfen.

De originele pagina is in de loop van de tijd verschillende keren aangepast, maar een kopie van hoe de pagina er in 1992 uitzag is nog te raadplegen. Dat schrijft de wetenschappelijke organisatie CERN – waar de bedenker van het internet, de Brit Tim Berners-Lee , aan het web werkte.

De webpagina Info.cern.ch was het adres van de eerste website en webserver en draaide op een NeXT computer bij CERN. Bezoekers konden meer leren over hypertext en technische details voor het maken van een eigen webpagina.

Berners-Lee was er voorstander van dat het internet inzichtelijk en openbaar zou worden. Hij wordt daarom gezien als grondlegger van het internet zoals we het nu kennen. Berners-Lee was naast de grondlegger van het internet ook de maker van de eerste webbrowser en de eerste server.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content