Eigen bedrijf eerst voor .eu-domeinnamen

Internetadressen met de extensie .eu moeten worden aangevraagd door mensen, bedrijven of organisaties die in Europa gevestigd zijn.

Internetadressen met de extensie .eu moeten worden aangevraagd door mensen, bedrijven of organisaties die in Europa gevestigd zijn. Buitenlandse bedrijven kunnen pas aanspraak maken op de

extensie wanneer ze een échte licentiehouder in Europa hebben. Dat blijkt uit het antwoord van het Europese Hof van Justitie op een prejudiciële vraag van het Brusselse Hof van Beroep.

Het Belgische bedrijf Pie Optiek, dat online contactlenzen, brillen en andere producten voor de ogen verkoopt, was naar de rechter gestapt omdat haar aanvraag voor de registratie van de domeinnaam lensworld.eu was geweigerd. De bevoegde instantie EuRid wees erop dat de aanvraag al was ingediend door het Belgische adviesbureau Bureau Gevers.

Bureau Gevers had een akkoord gesloten met het Amerikaanse Walsh Optical. Dat bedrijf, eveneens actief in de online verkoop van lenzen, brillen en toebehoren, had enkele weken voor het begin van de registratieperiode Lensworld als Benelux-merk laten inschrijven. De eerste twee maanden van de registratieperiode waren voorbehouden voor houders van beschermde merken. Bureau Gevers moest dan in eigen naam, maar voor rekening van Walsh Optical, een domeinnaam met extensie .eu laten registreren.

In zijn arrest wijst het Hof erop dat .eu in het leven is geroepen om de Europese interne markt zichtbaar te maken op het internet. In het licht van die doelstelling moeten volgens het Hof domeinnamen worden geregistreerd die zijn aangevraagd door bedrijven of organisaties die hun vestigingsplaats, hoofdbestuur of hoofdkantoor in Europa hebben.

Ook licentiehouders van oudere rechten, zoals een beschermd merk, kunnen pas een domeinnaam met .eu laten registreren wanneer ze aanwezig zijn in Europa en minstens deels of tijdelijk over het oudere recht beschikken. Maar een overeenkomst waarbij de medecontractant ten behoeve van een merkhouder een registratie probeert te verkrijgen, “lijkt meer op een dienstenovereenkomst dan op een licentieovereenkomst”.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content