Elektronische loonfiche krijgt armslag

In het zog van Certipost is het nu de beurt aan Isabel om een oplossing voor een elektronische loonfiche voor te stellen. “Een andere benadering en geschoeid op de leest van het gezond verstand”, meent woordvoerder Christian Luyten.

In het zog van Certipost is het nu de beurt aan Isabel om een oplossing voor een elektronische loonfiche voor te stellen. “Een andere benadering en geschoeid op de leest van het gezond verstand”, meent woordvoerder Christian Luyten.

Isabel opteerde ervoor om z’n e-loonficheapplicatie in partnerschap te bouwen met 6 sociale secretariaten (Securex, SD Worx, Easypay, ADMB, Partena en Groep S). Die beheren de lonen van 60 procent van de 3,5 miljoen werknemers in België en 70 procent van de zowat 220.000 werkgevers. Enkele van die sociale secretariaten – onder meer Securex, SD Worx en Groep S – werken overigens ook al samen met Certipost.

De applicatie steunt op het Zoomit-platform van Isabel, dat geïntegreerd is in de e-bankingoplossing van de grote Belgische banken (KBC, Dexia, Fortis en het Landbouwkrediet zijn al operationeel, maar Axa, Bank van Breda, Centea, Fintro en ING hebben zich ook geëngageerd). “Wij wilden terug naar de situatie van vroeger, toen de werknemer zijn loonfiche en zijn geld tegelijk kreeg. Nu zal hij in zijn internetbankingtool zowel zijn rekeninguittreksel als het detail van zijn loonfiche op één en dezelfde plaats vinden,” aldus Christian Luyten. In de praktijk zal de werknemer naar zijn e-loonfiche kunnen doorklikken via het Zoomit-icoontje.

Het Zoomit-gedeelte is alvast draaiende. Nu komt het erop neer dat de sociale secretariaten (of de grote bedrijven) akkoorden sluiten met de werknemers. Isabel voegt eraan toe dat 2,5 miljoen Belgen al actief internetbanking gebruiken en dat 3 miljoen Belgen er toegang tot hebben. “Onze omgeving is veel logischer en natuurlijker dan die van Certipost”, klinkt het nog.

Jaarlijks worden 40 miljoen loonfiches opgestuurd. Als je alle documenten meetelt die vasthangen aan het loon (verzekeringen, pensioen, …) kom je op 1,4 miljard verzendingen. De sociale secretariaten kunnen moeilijk inschatten aan welk tempo de overstap naar een e-loonbriefje zal gebeuren. ADMB heeft het over 10 procent tegen eind 2008, SD Worx over 30 procent tegen 2010 en Securex zegt op termijn zich van zijn 3 Xerox-printers te willen ontdoen, die nu quasi permanent draaien tegen 140 pagina’s per minuut.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content