Elektronische voetbal gaat de koelkast in

Doellijntechnologie, die met behulp van een chip in een voetbal wil kijken of de bal over de doellijn is of niet, wordt toch weer ‘on ice’ gezet. Dat heeft de International Football Association Board (IFAB) onlangs beslist.

Doellijntechnologie, die met behulp van een chip in een voetbal wil kijken of de bal over de doellijn is of niet, wordt toch weer ‘on ice’ gezet. Dat heeft de International Football Association Board (IFAB) onlangs beslist.

We wijdden enkele weken geleden in Data News nog een volledig dossier aan het groeiende gebruik van technologie in het voetbal. Zo belichtten we ook de doellijntechnologie: met behulp van chips in ballen exact trachten te meten of een doelpunt gescoord is of niet.

Eén van die ‘balinnovaties’ was ontwikkeld door sportuitrustinggigant Adidas en het Duitse Cairos Technologies. Beide bedrijven testten hun nieuwe bal, de ‘Teamgeist II’, in december 2007 op het WK voor clubs in Japan. De Teamgeist II bevat een chip die midden in de bal bevestigd is met twaalf armen. Rond het doel, op een diepte van 15 à 20 centimeter, zijn flinterdunne kabels gegraven die een magnetisch veld creëren. Dat veld stuurt in ‘realtime’ informatie naar een computer wanneer de bal er in terecht komt. De computer berekent de exacte positie van de bal en stuurt de boodschap ‘goal’ naar de horloge scheidsrechter wanneer de bal effectief over de doellijn was. De boodschap wordt geëncrypteerd zodat er onderweg niets mee kan gebeuren.

In ons land werkt Abdellah Hajjab, uit Boom, aan een vergelijkbaar systeem op basis van gps-technologie, al lijkt hij in eerste instantie te mikken op lokalisatiesystemen voor trainingen. In de Engelse competitie werd dan weer het dure hawkeye-systeem uit het tennis getest.

De IFAB, die de regels van het voetbalspel afbakent, zegt nu het gebruikt van doellijn ‘on ice’ te zetten. Als redenen – de IFAB gaat niet in detail – noemt de organisatie “het menselijke aspect van het spel, het universele aspect van The Laws of The Game (lees: de traditionele spelregels zijn allesoverheersend) alsook de eenvoud en efficiëntie van de technologie.

Ter de verbetering van de accuraatheid van de scheidrechterlijke beslissingen onderzoekt de IFAB nu wel een voorstel van de Fifa om twee extra assistent-scheidsrechters te gebruiken die kijken naar fouten in de penaltyzone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content