ERP jaartje in de wachtkamer in UZ Gent

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Niet januari 2010 maar 2011 wordt de richtdatum waarop het nieuwe erp-systeem van het universitair ziekenhuis (UZ) van Gent live moet gaan.

Niet januari 2010 maar 2011 wordt de richtdatum waarop het nieuwe erp-systeem van het universitair ziekenhuis (UZ) van Gent live moet gaan.

“Al is dat afhankelijk van de antwoorden van de leveranciers”, zegt cio Bart Sijnave van het UZ Gent. “Maar ik ga ervan uit dat zij het niet realistisch vinden om een erp-systeem op 3 maanden te implementeren.”

Ter opfrissing: het UZ Gent lanceerde een jaar geleden een grootschalige aanbesteding voor de aankoop van een erp-pakket. Het zou worden geïmplementeerd voor de zogenaamde ondersteunende departementen, zoals personeel & organisatie, financiën, ict en facilitair beheer. De bedoeling was om binnen het HIS, Hospital Information System, naast een klinisch informatiesysteem (met onder meer de patiëntendossiers) ook een management informatiesysteem op te bouwen. In een eerste fase zou vooral het financiële luik worden aangepakt, met als uiterste deadline januari 2010. Nadien zouden het facilitaire beheer en de human resources volgen. “In een tweede fase zouden we daarbovenop een datawarehouse met business intelligence willen bouwen”, zei Sijnave vorig jaar.

2010 moet dus 2011 zijn, “maar niet als gevolg van de crisis hoor”, verzekert Sijnave. Reden is simpelweg dat het UZ Gent het voorbije jaar te weinig antwoorden binnenkreeg, die bovendien allemaal gericht waren op één grote erp-speler. “Als er na de eerste selectie van dat beperkte aantal kandidaten nog maar 1 overblijft, heb je geen basis om te onderhandelen. En als er maar één technologie wordt aangeboden, kan ik enkel vergelijken op basis van de kwaliteiten van de integrator. Daarom hebben we beslist om de aanbesteding opnieuw uit te schrijven, met een verfijnd lastenboek.” Het UZ Gent zit nu opnieuw in de fase van het samenstellen van de shortlist.

Volgens Sijnave is het geen uitzonderlijk voorval. “Het UZ Brussel maakt precies hetzelfde mee. Het is nu eenmaal een moeilijke markt, met – laten we eerlijk zijn – weinig concurrentie.” Schrikt de zorgsector sommige leveranciers ook niet af? “Klopt”, knikt Sijnave, “er zijn heel wat negatieve verslagen te vinden over falende erp-projecten in healthcare. Er zijn nauwelijks grote cases van ‘full erp’-implementaties in ziekenhuizen, ook niet België. Bovendien gaat het over veel geld en dat is vandaag sowieso een issue.”

Verwarring kan niet mogelijk zijn, aldus nog Sijnave. “Het gaat niet om een elektronisch patiëntendossier, maar over een ‘gewoon’ administratief erp-systeem. De patiënten zijn bij ons de klanten en de boekhouding en het personeelsbeleid verschillen nauwelijks van andere grote bedrijven…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content