ESA ontwikkelt communicatie tussen satelliet en gsm

Ruimtevaartorganisatie ESA werkt aan een techniek waarbij mobiele apparaten als gsm’s en gps-toestellen content kunnen ontvangen die wordt uitgezonden vanaf satellieten.

Ruimtevaartorganisatie ESA werkt aan een techniek waarbij mobiele apparaten als gsm’s en gps-toestellen content kunnen ontvangen die wordt uitgezonden vanaf satellieten.

Binnenkort wordt het mogelijk om op je mobiele telefoon of carkit video’s, tv- en radioprogramma’s te ontvangen die worden uitgezonden vanaf satellieten. De telecommunicatie-afdeling van Europese ruimtevaartorganisatie ESA is druk bezig met de ontwikkeling van de technologie daarvoor.

Door de techniek kunnen aanbieders van content een nieuw kanaal aanboren voor de verspreiding van hun producten. Omdat de gebruikte satellieten geostationair boven de aarde zweven en een enorme dekking hebben, komt content overal ter wereld beschikbaar. Door het gebruik van zogenoemde repeaters kan het signaal ook binnenshuis worden ontvangen.

Uiteindelijk kan het systeem ook geïntegreerd worden in mobiele telefoons en ontvangers in auto’s (zoals gps-toestellen). Volgens ESA zijn de kosten hiervoor zeer gering, waardoor het ideaal zou zijn voor massamarketing.

ESA ondersteunt de Europese industrie bij het aanboren van de nieuwe markt, door de technische ontwikkeling en kwalificaties voor zijn rekening te nemen. Ook is de bestaande satellietinfrastructuur van ESA inmiddels beschikbaar gesteld om de technologie mee te testen. De ondersteuning maakt deel uit van het ARTES-programma van ESA (Advanced Research in Telecommunications Systems).

Inmiddels laat de industrie zich niet onbetuigd. De Europese satellietaanbieders SES Global en Eutelsat Communications bundelden kortgeleden hun krachten voor de ontwikkeling van satellietinfrastructuur die is bestemd voor het uitzenden van video, radio en data naar mobiele apparaten. De eerste satelliet gaat begin 2009 de lucht in en zal gaan uitzenden in de frequentieband tussen de 2 en 4 GHz (de S-band).

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content