EU-Commissie tevreden met toegevingen Google in antitrustonderzoek

Omdat Google zijn eigen diensten te veel zou promoten bij het weergeven van zoekresultaten, startte de Europese Commissie in 2010 een antitrustonderzoek. Mogelijk wordt dit weldra stopgezet, want Google heeft volgens de Commissie voldoende toegevingen gedaan.

Google heeft voldoende toegevingen gedaan in het antitrustonderzoek naar zijn gespecialiseerde zoekmachines. Dat zegt Europees commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia. De Commissie opende een onderzoek naar de Amerikaanse internetgigant omdat die zijn eigen diensten te veel zou promoten bij het weergeven van online zoekresultaten. Voor Almunia de zaak definitief begraaft, gaat hij wel eerst feedback vragen aan Google’s concurrenten.

De Commissie opende in november 2010 een onderzoek naar de businesspraktijken van Google en hun conformiteit met de Europese concurrentieregels. Dat gebeurde na klachten van achttien operatoren van andere zoekmachines, zoals Microsoft. Google probeert de markt af te schermen door de resultaten van zoekopdrachten die verwijzen naar zijn eigen diensten hoger te rangschikken dan de resultaten die linken naar gespecialiseerde websites, luidde het protest. In mei 2012 maakte commissaris Almunia bekend dat hij de klagers volgde en dat er inderdaad een probleem was met Google.

Google komt over de brug

Nadat eerdere concessies al tweemaal te licht bevonden werden, blijkt Google nu toch voldoende over de brug gekomen te zijn en lijkt een minnelijke schikking in de maak.

Concreet heeft Google de garantie gegeven dat wanneer het de resultaten van zijn gespecialiseerde zoekmachines (bijvoorbeeld na het zoeken naar bepaalde producten, hotels, of restaurants) op zijn site in de kijker zet, de diensten van drie concurrenten eveneens gepromoot zullen worden. En dit op een manier “die duidelijk zichtbaar is voor gebruikers”.

Volgens Almunia komen deze toegevingen tegemoet aan de bezwaren van de Commissie. “Zonder Google te hinderen in het verbeteren van zijn diensten, zullen gebruikers nu echt kunnen kiezen tussen met elkaar concurrerende diensten”, zei hij.

Het hoofd juridische zaken bij Google, Kent Walker, meent dat er “significante veranderingen” aangebracht worden aan de manier waarop Google in Europa werkt. “We hebben samengewerkt met de Europese Commissie om de punten die zij heeft ingebracht te adresseren en kijken ernaar uit om dit onderwerp op te lossen”, zegt hij in een verklaring.

Commissie gaat klagers proberen te overtuigen

Almunia gaat de partijen die een klacht hebben ingediend nu informeren over de toegevingen van Google en hen uitleggen waarom dit volgens hem voldoende is. Als zij daarmee akkoord gaan, zal de Commissie formeel beslissen om het onderzoek stop te zetten en de engagementen voor een periode van vijf jaar wettelijk bindend te maken. De Spaanse commissaris is er zeker van dat hij hen over de streep zal kunnen trekken. “Na drie jaar onderzoek denk ik dat ik de bezwaren van de klagers wel ken”, zei hij op een persconferentie. “We beschikken over zeer, zeer sterke argumenten” om hen te overtuigen.

Komt het effectief tot een schikking, dan ontsnapt Google aan een boete die kan oplopen tot 10 procent van zijn wereldwijde jaaromzet, of bijna 4 miljard euro. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content