EU geeft online muziekdiensten een boost

Online muziekdiensten als Spotify, Deezer en iTunes kunnen in Europa een boost krijgen door een akkoord dat het Europees Parlement en de lidstaten gesloten hebben.

Online muziekdiensten als Spotify, Deezer en iTunes kunnen in Europa een boost krijgen door een akkoord dat het Europees Parlement en de lidstaten gesloten hebben. Voor licenties zullen ze in de toekomst niet meer in elke lidstaat afzonderlijk moeten aankloppen, want auteursrechtenmaatschappijen als Sabam zullen grensoverschrijdend mogen werken. Europa zorgt ook voor een betere bescherming van de rechten van artiesten.

Toen de Europese Commissie vorig jaar met haar voorstel voor een nieuwe richtlijn over de auteursverenigingen en auteursrechten kwam, reageerde Sabam meteen enthousiast. “Grotere transparantie en een beter bestuur van de collectieve beheersvennootschappen kan het vertrouwen van de gebruikers en de rechthebbenden enkel verhogen”, luidde het
toen. In België gelden zulke verplichtingen reeds.

De politieke onderhandelingen over het wetsvoorstel zijn nu afgerond. Behalve de verbetering van de interne werking van de maatschappijen, bevat de compromistekst ook de bepaling dat download- en streamingdiensten in verschillende lidstaten tegelijk een licentie zullen kunnen verwerven. Daarmee moet het aanbod van zulke muziekdiensten vergroot worden en het aantal auteursverenigingen verminderd. Europees commissaris voor Interne Markt Michel Barnier, die het voorstel in 2012 lanceerde, wil dat op die manier “jongeren kunnen profiteren
van de voordelen van een grote Europese markt”.

Alle oeuvres zullen dezelfde toegang krijgen tot die markt. Sabam en co zijn verplicht de minder populaire muziekrepertoires tegen dezelfde voorwaarden een licentie te geven als de grote publiekstrekkers.

De artiesten zelf krijgen hun royalties sneller uitbetaald. “Zo snel mogelijk” staat in de richtlijn, maar zeker niet later dan negen maanden na het einde van het jaar waarin de royalties verzameld werden. Wie rechten bezit, zal tussen verschillende auteursverenigingen kunnen kiezen en krijgt meer zeggenschap over het beheer van zijn rechten.

Het compromis moet nog formeel worden goedgekeurd door het Parlement en de lidstaten. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content