EU onderzoekt Android-licenties

Europa richt opnieuw zijn pijlen op Google. Deze keer omdat het bedrijf het Android besturingssysteem te goedkoop en met bepaalde eisen zou komen.

Europa richt opnieuw zijn pijlen op Google. Deze keer omdat het bedrijf het Android besturingssysteem te goedkoop en met bepaalde eisen zou komen.

Het is de Financial Times die documenten van het onderzoek kon inkijken. Zo zou er een vragenlijst naar toestelmakers en operatoren zijn gestuurd die de machtspositie van Google moet schetsen.

Concreet wil de Europese Commissie weten of Google Android onder de werkelijke kostprijs verdeelt, of het bedrijf toestellen laat vertragen of annuleren op basis van wat concurrenten doen, of het exclusiviteitsdeals sluit en in welke mate Google-diensten worden opgedrongen door ze vooraf te installeren.

De informatiegigant zelf zegt aan de Financial Times dat zijn systeem open is en dat toestelmakers zelf beslissen wat wel en niet op het systeem komt.

Het onderzoek, wat nu nog in een voorbereidend stadium zit, komt er na een klacht bij de Europese Commissie van 17 technologiebedrijven, waaronder Microsoft, Nokia en Oracle. Eerder lag Google al onder vuur voor zijn populaire zoekmachine waarbij het wordt verdacht zijn eigen andere diensten prominenter te tonen.

Microsoft

De klacht doet denken aan de een van de veroordelingen die Microsoft jaren geleden opliep. De softwaremaker kreeg toen het verwijt dat het programma’s als Internet Explorer en Windows Mediaplayer standaard meeleverde met Windows. Dat was niet naar wens van concurrenten. Microsoft bood uiteindelijk een keuzescherm aan waarbij de gebruiker bij de eerste opstart kon kiezen om ook Safari, Chrome, Firefox, Opera of een andere browser te gebruiken.

Microsoft probeert al langer aan te tonen dat Android niet echt gratis is. Zo beweert het dat het systeem de patenten van het softwarebedrijf schenden. Mede daarom sluit het bedrijf de laatste jaren deals met grote toestelmakers zoals HTC, Samsung, LG, Foxconn en ZTE. In ruil voor commissie op elk verkocht toestel klaagt het bedrijf de toestelmakers niet aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content