Europa neemt facturering van gsm-gesprekken onder de loep

De Europese Commissie overweegt actie tegen gsm-operatoren die de duur van een gesprek afronden naar boven bij het berekenen van de factuur.

De Europese Commissie overweegt actie tegen gsm-operatoren die de duur van een gesprek afronden naar boven bij het berekenen van de factuur.

Dat heeft de woordvoerder van eurocommissaris voor Telecom Viviane Reding aangekondigd. “Sommige nationale telecomregulatoren hebben ons gewezen op een verontrustend fenomeen”, zo verklaarde de woordvoerder. “In sommige gevallen rekenen de operatoren voor een gesprek van één minuut en twee seconden de kosten aan die ze kunnen factureren voor een gesprek van twee minuten”.

Het factureren per minuut in plaats van per seconde ondermijnt de pogingen van de Europese Commissie om de hoge roamingtarieven aan te pakken. Uit cijfers zou blijken dat de consumenten momenteel 24 procent meer betalen dan de effectieve duur van uitgaande gesprekken en 19 procent meer dan de duur van inkomende gesprekken. Daarom overweegt Reding bijkomende maatregelen aan te kondigen bij de voorstelling van de update van de EU-roamingwetgeving, eind september of begin oktober.

De eurocommissaris voert al jaren een kruistocht tegen de ‘roamingtarieven’ die de operatoren aanrekenen voor het gebruik van een netwerk in een andere EU-lidstaat. Sinds vorig jaar bestaat een maximaal eurotarief van 0,49 euro per minuut (exclusief btw) voor mensen die iemand bellen vanuit het buitenland en van 0,24 euro per minuut voor mensen die in het buitenland opgebeld worden.

Die maximale Europese tarieven gaan op 30 augustus opnieuw omlaag. Ze slinken dan tot respectievelijk 0,46 euro en 0,22 euro per minuut. In augustus volgend jaar gaan ze nogmaals omlaag: tot 0,43 euro en 0,19 euro per minuut. Ter vergelijking: voor de invoering van de eurotarieven bedroeg de gemiddelde kostprijs 1,15 euro per minuut.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content