Europeanen kunnen naar de rechter voor Amerikaanse privacyschending

16/02/16 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:49

Bron: Datanews

De Amerikaanse senaat heeft een voorstel goedgekeurd dat Europeanen toelaat om in de VS naar de rechter te stappen als hun privacy vanuit de VS wordt geschonden.

Europeanen kunnen naar de rechter voor Amerikaanse privacyschending

. © Istock

We moeten er geen doekjes om winden: de zogenaamde Judicial Redress Act komt er vooral als onderdeel van het zogenaamde Privacy Shield. Dat is de regulering rond de data-uitwisseling tussen de VS en Europa. Daarover werd recent een akkoord bereikt en dit is een van de regels die ons als Europeanen moet geruststellen.

Concreet kunnen Europeanen wiens privacy geschonden is door Amerikaanse bedrijven of de Amerikaanse overheid voortaan in de VS naar de rechter stappen om dit aan te klagen. Ook hebben ze het recht om de informatie die werd verzameld over hen te controleren en te wijzigen. Dat moet een tegengewicht vormen voor het massaal verzamelen van data van Europeanen.

Veel details over de exacte procedure is er momenteel nog niet. Zo is het niet bekend of zo'n procedure fysiek in de VS moet plaatsvinden, en hoe eenvoudig of ingewikkeld het is om zulke gegevens te wijzigen.

Lees meer over:

Onze partners