Europees Hof vernietigend voor dataretentierichtlijn

Pieterjan Van Leemputten

De Europese dataretentierichtlijn die onder meer bijhoudt naar wie je mailt en belt, wordt afgeschoten door het Europees Hof van Justitie. De wet is buitenproportioneel.

De Europese dataretentierichtlijn die onder meer bijhoudt naar wie je mailt en belt, wordt afgeschoten door het Europees Hof van Justitie. De wet is buitenproportioneel.

De bewuste richtlijn 2006/24/EG bestaat al enkele jaren en wordt stilaan in elke lidstaat, waaronder ons land, ingevoerd. Ze verplicht telecombedrijven om metadata te verzamelen van hun klanten. Bijvoorbeeld naar wie en wanneer je belt of mailt. De inhoud zelf valt er niet onder. Maar elk detail errond wel.

Het Europees Hof is duidelijk in zijn besluit. “Door die data bij te houden en door de nationale autoriteiten toegang te geven tot die data, gaat de de dataretentierichtlijn in tegen de fundamentele rechten met het oog op het privéleven en de bescherming van persoonlijke gegevens,” klinkt het in een mededeling.

Alleen al het feit dat er zoveel gegevens worden bewaard, geeft burgers het gevoel dat ze in de gaten worden gehouden. Daarbij worden ook vragen gesteld met de beveiliging van de gegevens. Bovendien is het bewaren van zoveel data buiten proportie. Zo worden de gegevens van iedereen bewaard. Bovendien variëert de bewaartermijn van 6 tot 24 maanden. Maar wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen welke gegevens en waarom.

De uitspraak komt er nadat het Ierse hooggerechtshof en het grondwettelijk hof in Oostenrijk hadden gevraagd aan het Europees Hof van Justitie om de geldigheid van de richtlijn na te gaan. De wet circuleert al sinds 2006 en kwam er na de aanslagen in Londen in 2005.

De afgelopen jaren hebben al verschillende privacyorganisaties hun ongenoegen geuit over de richtlijn. Ook voor providers is er een impact. Zij moeten immers de infrastructuur voorzien om al die klantgegevens te bewaren.

‘Kans om Facebook & co te reguleren’

Luca Schiavoni, de analist voor telecomregulering bij marktonderzoeker Ovum, vindt de schrapping van de gegevensbewaringsrichtlijn een uitstekende kans voor de Europese Commissie om zijn regels te herdenken.

“De Commissie en het parlement zijn al bezig hun greep op databeschermingsregels te versterken. Zij hadden de gegevensbewaringsrichtlijn in hun hervorming moeten meenemen, maar dat hebben ze niet gedaan. Nu dat stuk EU-wetgeving wegvalt, krijgen de EU-wetgevers een krachtig wapen om de standaarden voor gegevensbescherming te versterken en tegen massale supervisie in te gaan”.

Schiavoni denkt dat de telecomoperatoren blij zijn met de uitspraak van het Hof van Justitie. “De gegevensbewaringsrichtlijn bracht kosten mee waar geen vergoeding tegenover stond. Zij wogen speciaal zwaar voor kleine en middelgrote spelers. Bovendien was de richtlijn enkel van toepassing op netwerkuitbaters, maar niet op communicatiediensten zoals Skype, Facebook, WhatsApp en dergelijke. Dat aspect moet aangepakt worden. De vernietiging van de huidige richtlijn is daarvoor een gelegenheid,” stelt de analist van Ovum.

“Een of andere vorm van gegevensbewaring is nodig. Er mag verwacht worden dat de Europese instellingen nu met meer coherente regels komen”, besluit Schiavoni. (B.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content