Europees Parlement stemt voor opsplitsing Google: ‘Zoekmachine moet losstaan van andere activiteiten’

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg met een grote meerderheid gestemd voor de opsplitsing van online zoekmachines – lees: Google – in twee bedrijven: de zoekrobot moet gescheiden worden van andere, commerciële activiteiten.

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg een oproep gelanceerd om ‘zoekmachines te scheiden van hun commerciële activiteiten’. Algemeen wordt aangenomen dat dit vooral op Google doelt.

In de niet bindende resolutie, die met 384 tegen 174 stemmen bij 56 onthoudingen werd aangenomen, onderstrepen de Europarlementsleden dat de markt van online zoekmachines van bijzonder belang is om goede concurrentievoorwaarden te verzekeren op een eengemaakte digitale markt.

‘Zoekmachines geven eigen diensten voorrang en laten consument geen keuze’

‘De zoekmachines bieden ook andere diensten aan, zoals advertentiediensten en apps, en kunnen zo een grote impact hebben op gebruikers. Via de zoekmachine kunnen zij hun eigen diensten opdringen of voorrang geven, zodat de consument uiteindelijk geen keuze meer heeft’, legt SP.A-Europarlementslid Kathleen Van Brempt uit.

De Europarlementsleden hameren erop dat de evaluatie, presentatie en klassering door zoekmachines ‘objectief’ en ‘transparant’ moet gebeuren. De Europarlementsleden kunnen de zoekmachines echter zelf niets opleggen. Die macht ligt bij de Europese Commissie. De parlementariërs verzoeken de Europese Commissie dus alleen maar de problematiek te onderzoeken en ‘voorstellen voor de scheiding van zoekmachines en andere commerciële diensten’ in overweging te nemen.

Google

Google wordt in de resolutie niet bij naam genoemd. Toch wordt de tekst vooral aanzien als een oproep om op te treden tegen de machtigste zoekmachine ter wereld.

Tegenstanders, zoals de Computer and Communications Industry Association die de belangen van onder meer Google behartigt, laken de ‘politieke bemoeienis’ met het antitrustonderzoek dat eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager momenteel voert naar Google, waarbij onderzocht wordt in welke mate de zoekgigant zijn eigen diensten, zoals YouTube en Google+, bevoordeelt via zijn zoekmachine.

‘Opsplitsing kan gevolgen hebben voor handelsrelatie tussen VS en Europa’

Ook Washington is not amused: de fractieleiders van zowel Democraten als Republikeinen in de commissie van Financiën stuurden het Europees Parlement een brief waarin ze schrijven dat de opsplitsing gevolgen kan hebben voor de handelsrelatie tussen de VS en Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content