Europees Parlement wil meer elektronisch afval recycleren

De lidstaten van de Europese Unie moeten vanaf 2016 85 procent van de afgedankte elektrische en elektronische apparatuur inzamelen.

De lidstaten van de Europese Unie moeten vanaf 2016 85 procent van de afgedankte elektrische en elektronische apparatuur inzamelen. Tegelijkertijd moet illegale export van afval naar ontwikkelingslanden harder aangepakt worden, zo heeft het Europees Parlement bepleit.

Het halfrond schaarde zich achter een herziening van een acht jaar oude richtlijn. De upgrade was nodig omdat de lidstaten nog steeds tekortschieten inzake recyclage. Dertien procent van het afval belandt nog steeds op de storthoop en van meer dan de helft van de afvalstroom kan enkel vermoed worden dat een deel voor ontmanteling naar de derde wereld wordt verscheept. Tegelijkertijd blijft de elektronische afvalberg groeien. Geschat wordt dat tegen 2020 elke Europeaan verantwoordelijk zal zijn voor 24 kilo per jaar.

Meer recycleren in Europa heeft volgens het parlement enkel voordelen. “In de apparaten zitten vaak zeldzame grondstoffen. Een hoge recyclagegraad zorgt dat die stoffen in Europa blijven en dat we die niet opnieuw elders moeten aankopen. Dat bespaart ons geld: zo’n twee miljard euro per jaar. Recyclage zorgt ook voor jobs: 5 tot 7 keer meer dan bij verbranding, vaak voor kwetsbare werknemers”, weet Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a).

De Europarlementsleden willen de producenten laten betalen voor de hele levenscyclus van apparaten en hen aldus stimuleren makkelijk recycleerbare producten te maken. Ook willen ze meer aandacht voor kleiner afval, dat minder wordt gerecycleerd. Het halfrond wil onder meer dat mensen hun klein afval kunnen inleveren bij een inzamelingspunt in de detailhandel. In maart spreken de lidstaten zich over het dossier uit.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content