Europees Parlement zet hakken in het zand over afschaffing roamingtarieven

© iStock

Het Europees Parlement is niet van plan zich zomaar gewonnen te geven in de discussie over de afschaffing van de tarieven voor roaming. De 28 EU-lidstaten beslisten woensdag dat roaming goedkoper moet worden maar nog zeker tot 2018 aangerekend mag worden, het Parlement houdt vol dat de tarieven afgeschaft moeten worden, het liefst eind dit jaar al.

Tijdens een technische vergadering van EU-ambassadeurs beslisten de lidstaten wat dinsdagavond al bekend was geraakt. Als het van hen afhangt, wordt in het buitenland bellen, sms’en of surfen met een mobiel toestel deels vrijgesteld van extra kosten. Roamen buiten dat gratis pakket om wordt goedkoper dan nu het geval is. De Europese Commissie wordt gevraagd om tegen het midden van 2018 na te gaan hoe roamen helemaal gratis gemaakt kan worden.

Zoals bekend wil het Europees Parlement de kosten die operatoren aanrekenen voor roamen al eind 2015 afschaffen. Dat de Raad (de lidstaten) deze deadline met drie jaar opschuift, leverde dinsdagavond al pittige reacties op in het parlement. De Spaanse Pilar del Castillo (EVP), die verantwoordelijk is voor de parlementaire behandeling van het ‘telecompakket’, roept de lidstaten woensdag op om de onderhandelingen zo snel mogelijk op te starten. Het is namelijk pas wanneer het parlement en de Raad een akkoord bereiken, dat een wijziging aan de roamingtarieven kracht van wet heeft.

Del Castillo houdt vol dat de roamingkosten afgeschaft moeten worden. Ook Kathleen Van Brempt (sp.a) en Guy Verhofstadt (Open Vld) zetten de hakken in het zand. “Het parlement zal stevig onderhandelen”, zegt Van Brempt. Volgens Verhofstadt zal zijn liberale fractie het standpunt van de Raad nooit aanvaarden. “Zeggen dat deze tekst een gebrek aan ambitie vertoont, is een understatement.”

Dat de Belgische minister van Digitale Agenda Alexander De Croo woensdag verklaarde dat België nog altijd wil dat de roamingtarieven zo snel mogelijk verdwijnen, is voor Van Brempt “vijgen na Pasen”. “De Croo had veel vroeger bondgenoten moeten vinden bij andere lidstaten om dat standpunt er in de Raad door te drukken”, reageert ze. Het parlement is ook bezorgd over het standpunt dat de Raad ingenomen heeft de neutraliteit van het internet. De volksvertegenwoordigers willen niet dat providers aan bepaalde content voorrang geven ten koste van de rest, maar het standpunt ter zake van de Raad is volgens hen veel te onduidelijk. “Ook over netneutraliteit zal er dus nog stevig onderhandeld moeten worden”, zegt Van Brempt.(Belga/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content