Europese Commissie hertekent richtlijn over bewaring telefoon- en maildata

De Europese Commissie gaat de richtlijn over de bewaring van telecommunicatiegegevens herzien. De tekst dateert van 2006 maar bij een evaluatie werden ernstige tekortkomingen vastgesteld.

De Europese Commissie gaat de richtlijn over de bewaring van telecommunicatiegegevens herzien. De tekst dateert van 2006 maar bij een evaluatie werden ernstige tekortkomingen vastgesteld.

Na de terreuraanslagen in Londen (2004) en Madrid (2005) werd de richtlijn gegevensbewaring aangenomen om dringende veiligheidsproblemen aan te pakken. De Europese lidstaten worden ermee verplicht te regelen dat de aanbieders van telecommunicatiediensten bepaalde gegevens gedurende een bepaalde periode bewaren. Het gaat daarbij vooral om telefoonnummers, IP-adressen en gsm-data.

Uit een evaluatie die de Europese Commissie heeft doorgevoerd, blijkt dat de richtlijn haar vruchten heeft afgeworpen. Zo haalt eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström ‘Operation Rescue’ aan, waarbij bewaarde gegevens ervoor zorgden dat 670 personen geïdentificeerd konden worden die mogelijk deel uitmaken van een internationaal pedofilienetwerk.

De richtlijn bevat echter ook ernstige tekortkomingen, leerde hetzelfde verslag. Omdat de richtlijn maar een gedeeltelijke harmonisatie van de nationale regels werd beoogd, is geen gemeenschappelijke aanpak ontstaan. De bewaringstermijnen lopen bijvoorbeeld uiteen van 6 maanden tot 2 jaar. Ook is het zo dat de doeleinden waarvoor de gegevens mogen worden geraadpleegd, verschillen van land tot land, net als de wettelijke procedures om toegang tot de gegevens te krijgen.

“De beperkte harmonisatie kan tot problemen leiden voor aanbieders van telecommunicatiediensten, met name voor kleinere exploitanten”, waarschuwt Malmström. “Exploitanten krijgen niet overal in de EU in dezelfde mate de kosten van het bewaren en toegang bieden tot gegevens vergoed.”

De Commissie wil ook tegemoet komen aan de kritiek die verschillende nationale rechtbanken en privacyorganisaties op de richtlijn hebben.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content