Europese e-vaardigheden voor het voetlicht

Op de it-beurs Cebit is de Europese e-skills week officieel gelanceerd. Dat Europese initiatief wil de aandacht voor de nood aan ict’ers en ict-vaardigheden aanzwengelen.

Op de it-beurs Cebit is de Europese e-skills week officieel gelanceerd. Dat Europese initiatief wil de aandacht voor de nood aan ict’ers en ict-vaardigheden aanzwengelen.

De e-skills week, die eigenlijk gisteren al van start ging maar pas vandaag met de nodige bombarie gelanceerd werd op Cebit, heeft als doel de belangrijke rol van e-vaardigheden te benadrukken binnen de Europese economie. Tijdens de e-skills week worden tal van evenementen (conferenties, seminaries, rondleidingen, …) en sensibiliseringsacties georganiseerd. Het initiatief is een samenwerking tussen de Europese Commissie, nationale overheden, opleidingsorganisaties en de ict-sector zelf.

Er werken vandaag zowat 4 miljoen ict-professionals in Europa, ruim een verdubbeling tegenover 15 jaar geleden. Toch is dat niet genoeg, zo klinkt het. De vraag is nog steeds groter dan het aanbod. Tegen 2015 zou de Europese arbeidsmarkt moeten opboksen tegen tekort van 384.000 ict-specialisten, stelt een recente studie. “Europese opleidings- en schoolsystemen hebben de exploderende vraag naar e-skills niet kunnen bijhouden. Vandaar het tekort aan bij ons opgeleide computerwetenschappers en geavanceerde gebruikers. In de concurrentie met de VS, Japan, maar ook almaar meer met India en China, heeft Europa nochtans meer eigen professionals met e-vaardigheden nodig.”

In ons land doet de technologische federatie Agoria mee met de e-skills week. Agoria vindt vooral dat ict-jobs met een imagoprobleem kampen. “De vooroordelen tegen informaticastudies zijn hardnekkig”, argumenteert de federatie in een persbericht. “‘Een informaticus zit 10 uur per dag voor zijn scherm, alleen in zijn hoekje en voedt zich met pizza en frisdrank.’ Dat beeld klopt uiteraard totaal niet met wat informatici vandaag doen. Ze werken aan projecten in teamverband, ontmoeten klanten en moeten over heel wat ‘soft skills’ beschikken (communicatievaardigheden, onderhandelingstalent, inlevingsvermogen…) om hun job behoorlijk te kunnen uitvoeren.” Om dat duidelijk te maken zetten verschillende Belgische ict-bedrijven op initiatief van Agoria deze week hun deuren open voor leerlingen van het secundair onderwijs in heel het land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content