Europese prijsplafonds voor roaming van kracht

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Net vanaf de eerste dag van de schoolvakantie, is de nieuwe Europese wet van kracht die bellen en sms’en van en naar een Europese lidstaat goedkoper maakt.

Net vanaf de eerste dag van de schoolvakantie, is de nieuwe Europese wet van kracht die bellen en sms’en van en naar een Europese lidstaat goedkoper maakt.

Europa legt voortaan een maximumprijs op voor roaming tarieven. Dat heeft de Ministerraad van de 27 Europese lidstaten beslist. De wortels van het aanvankelijke voorstel dateren al van september vorig jaar. Uitgaande gsm-gesprekken tussen Europese lidstaten mogen voortaan niet meer kosten dan 52 cent per minuut (inclusief btw). Tot voorheen was dat bijna 56 cent per minuut.

Maar minstens zo belangrijk is dat ook inkomende gesprekken in het buitenland nu niet meer dan 0,23 euro (inclusief btw) mogen kosten. Heel wat consumenten zijn immers nog steeds niet of onvoldoende bewust van de kosten die aangerekend worden voor telefoongesprekken die ze in het buitenland ontvangen op hun gsm. Nieuw is ook dat telecomoperatoren niet meer een grensoverschrijdend gesprek naar boven mogen afronden tot op de minuut. Een sms’je mag dan weer maximaal 0,13 euro kosten (inclusief btw). De nieuwe prijsplafonds moeten het risico op een ‘bill shock’ verder verminderen.

Base liet ondertussen al weten dat het onder de door Europa opgelegde prijsplafonds zal blijven. Bellen naar België vanuit de EU-lidstaten en 26 andere populaire vakantielanden (zoals Zwitserland en Guadeloupe) kost een Base-klant 45 cent. Daarnaast komen er uitbreidingen aan het productenaanbod om voor een bepaald bedrag voordelige beltijd te kopen via de netwerken van partners zoals KPN in Nederland, E-Plus in Duitsland en Tango in Luxemburg.

Toch wordt niet alles goedkoper. Wie telefonisch op zoek is naar inlichtingen, zal daar iets meer moeten voor betalen. Belgacom heeft immers de tarieven opgetrokken van oproepen naar de inlichtingennummers 1212 (Nederlandstalig), 1313 (Franstalig) en 1414 (Engelstalig). Een vraag tot inlichting kost voortaan 0,28 euro per minuut in plaats van 0,25, bovenop de connectiekost van 1,12 euro per oproep (in plaats van 1,035).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content