Europese softwaretop veraf voor België

Grote softwarebedrijven hebben we niet al te veel in ons land. Dat wordt duidelijk weerspiegeld in de Truffle 100, de jaarlijkse ranglijst van Europese softwarespelers: 3 Belgen in de buik van het peloton.

Grote softwarebedrijven hebben we niet al te veel in ons land. Dat wordt duidelijk weerspiegeld in de Truffle 100, de jaarlijkse ranglijst van Europese softwarespelers: 3 Belgen in de buik van het peloton.

De Truffle 100, opgesteld door onderzoeksbedrijven IDC en CXP, heeft wel enkele lichte veranderingen ondergaan in vergelijking met vorig jaar, maar op zich zijn de topspelers nog altijd dezelfde: het Duitse SAP is veruit de grootste met 9,4 miljard euro omzet en 11.801 werknemers. Op verre afstand volgt de nummer 2, het Britse Sage, op de hielen gezeten door het Franse Dassault Systems.

België heeft een bedrijf verloren tegenover vorig jaar, al is niet duidelijk waarom. Arinso is verdwenen, terwijl het bedrijf pas in mei van dit jaar overgenomen is door het Britse Northgate (7). Ter vergelijking: overgenomen bedrijven als Business Objects, Cartesis en Telelogic staan nog wel in de lijst. Ubizen is ook uit de lijst gehaald. In dit geval wel terecht, wegens al een tijdlang overgenomen door Cybertrust.

Ons land wordt vertegenwoordigd door LMS, dat test- en simulatiesoftware maakt. Het bedrijf wint 4 plaatsen en belandt zo op 32. Verder is er bouwer van software voor documentherkenning en -beheer Iris, dat nieuw binnenkomt op plaats 40. Blijkbaar was Truffle het bedrijf vorig jaar vergeten. Artwork Systems, specialist in grafische software, staat nu nog op plaats 65, 3 posities lager dan vorig jaar. Het Gentse bedrijf is echter gefuseerd met stadsgenoot Esko, waardoor de firma volgend jaar de top 30 zou kunnen induiken.

Opvallend is voorts dat de Nederlandse erp-leverancier Unit 4 Agresso (nu 15, vorig jaar nog nummer 7) voorbijgestoken is door landgenoot Exact Holding (11). Nederland heeft evenveel bedrijven in de Truffle 100, maar van omvang zijn die veel groter dan de Belgische. België is goed voor 1 procent van de omzet van de top 100, Nederland telt voor 2,5 procent. Enkel Zwitserland en Ierland zijn nog zwakker vertegenwoordigd in de lijst.

De alleenheerschappij van SAP zal volgend jaar nog duidelijker gesteld worden: SAP bood onlangs op Business Objects (4), dat voordien zelf Cartesis (38) overnam. Nu al is SAP goed voor 36 procent van de totale omzet (26,198 miljard euro) van de lijst. Dankzij SAP sprokkelt Duitsland trouwens bijna de helft van die totale omzet bij elkaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content