F-Secure pleit voor ‘Internetpol’

F-Secure wil niet alleen dat politie en Justitie op internationaal niveau samenwerken, de security-leverancier pleit ook voor een overkoepelende, ‘internet-politie’.

F-Secure wil niet alleen dat politie en Justitie op internationaal niveau samenwerken, de security-leverancier pleit ook voor een overkoepelende, ‘internet-politie’.

Cybercrime is al jaren een internationaal verschijnsel, maar de opsporing en aanpak ervan gebeurt nog veelal vanuit nationale overheden. Pas nog [riep de FBI op tot meer samenwerking met politie en Justitie in andere landen]. F-Secure, leverancier van beveiligingsssoftware, doet daar nog een schepje bovenop: er moet een overkoepelende internet-politie komen. Kaspersky pleitte eerder al voor een digitale politie.

Ceo Mikko Hyppönen van F-Secure stelt een ‘Internetpol’ voor dat de diverse nationale wetshandhavers moet overstijgen voor het opsporen en aanpakken van cybercriminaliteit. De topman heeft genoeg voorbeelden van cybermisdaden die een dergelijke politiemacht nodig maken. Hij kan echter niet zeggen hoe zo’n internationaal orgaan moet opereren, laat staan hoe het gevormd moet worden.

Één van de voornaamste struikelblokken, zowel voor de huidige aanpak als voor de oprichting van een ‘Internetpol’, is namelijk het feit dat nationale wetten nogal verschillen. In sommige landen is het schrijven van malware, het kraken van software, het kapen van computers of het phishen naar privégegevens niet illegaal.

Bijkomend probleem is dat de definitie van een cracktool niet altijd duidelijk is. Een tool voor security-beheer of -testing kan bijvoorbeeld misbruikt worden. Of andersom: een cracktool kan gepresenteerd worden als een beheerhulpmiddel. Daarnaast kunnen dergelijke tools ook dienen om leveranciers én beheerders aan te jagen om hun security te verbeteren.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content