Facebook pakt clickbait aan

05/08/16 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

Facebook gaat clickbait in de News Feed terugdringen. Dat heeft het sociale netwerk donderdag bekendgemaakt. Dat doet het bedrijf omdat het ''authentieke berichten'' wil tonen. Die willen gebruikers namelijk lezen, zegt Facebook.

Facebook pakt clickbait aan

© Reuters

Eerder paste Facebook zijn algoritme al aan om berichten waar veel mensen op klikten die daarna snel weer terug waren op de News Feed minder te verspreiden. Dat hielp volgens Facebook nog niet voldoende. Daarom werden de zaken nu rigoureuzer aangepakt.

Facebook definieerde clickbait-koppen als koppen die informatie die nodig is om de inhoud van het artikel te begrijpen achterhouden en koppen die de inhoud van het artikel overdrijven om zo misleidende verwachtingen te creëren. Duizenden van deze koppen werden geïdentificeerd en Facebook bouwde een systeem dat keek naar de meest gebruikte zinsneden in clickbait-koppen. Die worden nu uitgefilterd.

Ook websites waar veel clickbait vandaan komt worden uitgefilterd. Stoppen ze daarmee, dan kan leert het algoritme dat ook en worden die sites vanzelf weer vaker getoond in de News Feed.

(ANP/WK)

Lees meer over:

Onze partners