Facebook wil bankier worden

© reuters

De ambities van Facebook reiken steeds hoger dan het oorspronkelijke platform voor vakantiefoto’s. De socialenetwerksite is namelijk van plan financiële diensten aan te bieden. Dat blijkt uit een bericht op de website van de Britse zakenkrant Financial Times.

De ambities van Facebook reiken steeds hoger dan het oorspronkelijke platform voor vakantiefoto’s. De socialenetwerksite is namelijk van plan financiële diensten aan te bieden. Dat blijkt uit een bericht op de website van de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens The Financial Times is het slechts een kwestie van enkele weken vooraleer Facebook de goedkeuring krijgt van de Ierse financieel toezichthouders om zijn financiële diensten op het internet aan te bieden.

Facebook vraagt het statuut van financieel dienstverlener in Ierland aan, omdat het hoofdkwartier van het bedrijf daar gevestigd is.

Gebruikers van Facebook zouden via ‘e-money’ – of een elektronische rekening – betalingen kunnen verrichten en op internationale schaal geld kunnen uitwisselen via een proces dat ‘passporting’ wordt genoemd.

Facebook zou overigens al onderhandeld hebben met drie potentiële partners om het financiële proces in goede banen te leiden. Het gaat om drie Londense start-ups die internationale geldtransfers online en via smartphones coördineren: TransferWise , Moni Technologies en Azimo.

De ambities van Facebook reiken steeds verder, met name richting groeilanden. Zo rondde de socialenetwerksite onlangs de kaap van 100 miljoen gebruikers in India. India wordt beschouwd als de grootste nationale markt na de Verenigde Staten.

Door te mikken op landen als India kan Facebook als bedrijf enorm groeien als het erin slaagt diensten te ontwikkelen die het zijn gebruikers mogelijk maakt internationale financiële transacties te verrichten. Op dit moment moet het bedrijf van Mark Zuckerberg het in de eerste plaats hebben van advertenties.

In de Verenigde Staten kreeg Facebook trouwens al de toestemming voor bepaalde vormen van geldoverdracht. De transacties waarvan sprake is in de VS, maken het app-ontwikkelaars makkelijker af te rekenen met Facebook-geregistreerden die gebruik maken van hun apps. Volgens de Britse zakenkrant ging het in 2013 om een totaalbedrag van 2,1 miljard dollar aan transacties.

“Het is geweldig nieuws dat niet-banken een uitdaging vormen voor het traditioneel heersende monopolie van de grootbanken”, zei Simon Deane – Johns , Britse advocaat en Europees betalingsexpert bij advocatenkantoor Keystone Law, in een reactie aan The Finacial Times..(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content