FaceTime kost Apple 625 miljoen dollar (en Samsung wil ook weer geld zien)

© AFP

Videobellen via FaceTime op de iPad gaat een heleboel geld kosten. Niet voor de gebruikers maar wel voor Apple, dat in een rechtszaak is veroordeeld tot het betalen van een bedrag van 625,6 miljoen dollar. Het bedrijf probeert er daarnaast voor te zorgen dat Samsung een oude zaak tegen het bedrijf niet heropent.

Apple moet de 625,6 miljoen dollar betalen omdat het gebruik heeft gemaakt van gepatenteerde technieken, zonder daar voldoende voor te betalen. De eigenaar van het patent, de Amerikaanse firma VirnetX, pikte dat niet en stapte naar de rechter, schrijft Automatiseringgids. Een jury-rechtbank heeft van de week beslist dat Apple inbreuk heeft gemaakt op patenten van VirnetX en veroordeelde de gigant tot het betalen van een boete annex schadevergoeding. Apple heeft intussen al laten weten tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Patentregels in de VS

VirnetX is een bedrijf dat zelf geen producten ontwikkelt, maar wel patenten aanvraagt. De enige manier waarop het bedrijf geld verdient, is door rechtszaken over die patenten te beginnen – iets waar het bedrijf veel kritiek over krijgt.

Volgens Apple zijn de technieken voor FaceTime door eigen mensen ontwikkeld en zijn er ook patenten voor aangevraagd. “Dit toont maar weer eens aan dat de patentregels in de VS niet goed zijn. We hopen op een snelle hervorming van het hele patentstelsel”, aldus een woordvoerster van Apple tegen nieuwssite CNet.

Oude rechtszaak tegen Samsung

Apple dreigt daarnaast opnieuw in een rechtszaak met Samsung verwikkeld te raken. Het Koreaanse bedrijf heeft daarvoor een verzoek ingediend bij het Supreme Court, maar Apple probeert te voorkomen dat zal gebeuren.

Het gaat allemaal om een patentzaak uit 2012, die door Samsung werd verloren. Met als gevolg dat aan Apple een bedrag van 548 miljoen dollar betaald moest worden. Samsung staat niet alleen, een hele horde advocaten volgt de zaak met aandacht en 6 groepen hebben zelfs een zogeheten amicus-verklaring ingediend. In die verklaringen dringen zij aan op een heropening van de zaak.

Gevolgen voor de markt

Als zaak niet opnieuw dient, dan heeft dat volgens Samsung vergaande gevolgen voor de markt en de gebruikers. Leveranciers zullen zich wel een keer bedenken voordat ze met nieuwe technologie op de markt komen, wat een verschraling van het aanbod zal betekenen. Apple reageert door te zeggen dat het slechts zijn intellectueel eigendom wil beschermen en er niet op uit is om de markt kapot te maken. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content