FedMAN II klaar voor IPv6

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

In opdracht van Fedict heeft overheidsinternetprovider Belnet het nieuwe FedMAN II netwerk geschikt gemaakt voor gebruik van het IPv6 internetprotocol.

In opdracht van Fedict heeft overheidsinternetprovider Belnet het nieuwe FedMAN II netwerk geschikt gemaakt voor gebruik van het IPv6 internetprotocol.

Concreet betekent dit dat alle apparatuur voor het netwerk tussen de federale overheidsdiensten zowel IPv4 als IPv6 verkeer aankan. Dual stack configuratie heet zoiets in het it-jargon, waardoor ‘native’ IPv6 verkeer mogelijk is en niet alleen IPv6 verkeer door IPv4 tunnels. België is daarmee allicht het eerste land ter wereld waar de netwerkinfrastructuur van de overheid IPv6-ready is, stelt Jan Torreele, technisch directeur bij Belnet. Onmiddellijke plannen om ook operationeel op IPv6 over te schakelen, zijn er evenwel nog niet, want vandaag zijn nog maar erg weinig toepassingen specifiek op IPv6 aangewezen. Daarnaast vereist zo’n overstap ook een controle van de bestaande toepassingen (om te checken of IPv4 niet expliciet in de code werd ingeschreven) en upgrades van machines met (te) oude versies van besturingssystemen. De overheid kan daar nu rustig werk van maken.

Vroeger waren eigenschappen als betere security en makkelijker ‘quality of service’ belangrijke redenen om naar IPv6 over te stappen, vandaag biedt ook IPv4 hiervoor al oplossingen. “Die mogen dan bewerkelijker zijn, veel ontwikkelaars liggen daar blijkbaar niet van wakker,” constateert Jan Torreele droogjes. De belangrijkste aanzet tot een algemene overstap naar IPv6 wordt dan ook de nakende uitputting van de IPv4 adresruimte, voorspeld tegen 2012 à 2014. Maar, meent Jan Torreele, wellicht zal tegen die tijd ook strikter worden toegekeken op een beter gebruik van de toegekende adresruimte (zoals het terugeisen van ongebruikte adressen). Een vreemd maar interessant bijproduct van IPv6 is overigens dat de adresruimte zoveel groter is dat het ‘adress space scanning’ door hackers zo goed als onmogelijk wordt.

Fedict deed een beroep op Belnet omdat deze organisatie al jaren (operationele) ervaring met ‘native’ IPv6 heeft, onder meer in het kader van de grote researchnetwerken van onderzoeksinstellingen. Bedrijven en organisaties die een overstap naar IPv6 overwegen, kunnen voor informatie over IPv6 terecht op de site van Belnet (http://www.belnet.be). Daar vindt u ook presentaties naar aanleiding van workshops (bijv. http://www.belnet.be/dyn/IPv6-workshop-20060425.pdf).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content