Fiscus stuurt aanmaningen via Facebook

05/02/14 om 05:04 - Bijgewerkt om 05:04

Bron: Datanews

De belastingen in België gaan wanbetalers per mail, sms en ook via sociale media zoals Facebook overtuigen alsnog hun schulden te betalen.

Fiscus stuurt aanmaningen via Facebook

© Reuters

Nu gebeuren die aanmaningen al telefonisch en dat leverde op anderhalve maand tijd 11,3 miljoen achterstallige btw-inkomsten op. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Alert op sociale media

Volgens de kranten is het een succes, maar het kan nog beter, denken ze bij de fiscus. "Sommige mensen blijken in de praktijk moeilijk bereikbaar via de telefoon, maar reageren wel alert op sms-berichten, mails of zelfs op berichten die ze via Facebook of andere sociale media ontvangen", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën. Daarom probeert de fiscus binnenkort ook op die manieren wanbetalers te contacteren.

Interesten blijven

Adyns vindt het niet abnormaal dat wanbetalers blijkbaar gewillig op die eenvoudige betalingsvraag ingaan. "We wijzen de mensen er immers op dat ze hoge deurwaarders-, gerechts- en vervolgingskosten riskeren wanneer ze niet snel over de brug komen. Niet iedereen beseft dat immers voldoende." Hij waarschuwt evenwel dat de zogenaamde verwijlintresten, omdat er niet op tijd is betaald, niet kwijtgescholden worden tijdens zo'n telefoongesprek. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners