FIT zegt foert

Toegegeven, Vlaanderen ís geen belangrijke ict-regio. Maar de stand waarmee het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen (FIT) dit jaar uitpakte in Hannover, was ronduit zielig. Zeker in vergelijking met het wel erg ruim bemeten stekje van Brussels Export, enkele meters verderop in Hal 6.

Toegegeven, Vlaanderen ís geen belangrijke ict-regio. Maar de stand waarmee het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen (FIT) dit jaar uitpakte in Hannover, was ronduit zielig. Zeker in vergelijking met het wel erg ruim bemeten stekje van Brussels Export, enkele meters verderop in Hal 6.

Flanders Investement & Trade zegt zelf dat er te weinig interesse was voor CeBIT om een grotere stand te kunnen verantwoorden, maar dat is een beetje kort door de bocht. “Als je geen ruchtbaarheid geeft aan het feit dat je naar Hannover gaat, zal er ook niemand intekenen”, aldus managing director Luc Vandergoten van LetterGen. “We hebben zelf aan de mouw moeten trekken van het agentschap voor er actie ondernomen werd. En veel interesse was er niet bij hen.”

Het prijsverschil voor een plaatsje op de stand van FIT en enkele vierkante meters bij Brussels Export, is even veelzeggend als opmerkelijk: respectievelijk 3000 en 500 euro. “Het moet zijn dat het Brusselse Gewest meer geld heeft om te sponsoren dan wij”, aldus Marc De Backer van FIT. “Bij ons moet er flink bespaard worden, waardoor de budgetten voor beurzen als CeBIT flink naar omlaag zijn gegaan.”

Om u een idee te geven: het standje van FIT (een speldenknop groot voor 5 bedrijfjes) stond in een kleine achterafhoek, vlak naast restaurant Lord Nelson. De jongens van Vasco keken zelfs recht op de keuken van de eetgelegenheid. Van een bar, één van de traditionele troeven bij FIT, was geen sprake meer, en je moest wel héél goed kijken voor je kon zien dat het een Vlaams initiatief betrof.

Geen happy hour dus, geen mogelijkheid om te netwerken, of het moest op de centraal gelegen stand van de Brusselse collega’s zijn, waar wél Leffe geschonken werd, en waar de 12 bedrijfjes uit de hoofdstad (én uit Vlaanderen!) heel wat volk over de vloer kregen. Zelfs Brussels Minister van Economie Benoit Cerexhe tekende present.

Koepelstand

Dat FIT en Brussels Export onlangs nog een koepelstand uitbaatten op Telecom World in Genève en op Mobile World in Barcelona, lijkt intussen lang vergeten. Brussels Export zou ook nu vragende partij geweest zijn voor een dergelijke stand op CeBIT, maar FIT heeft dat geweigerd.

“Alles hangt af van de personen die organiseren”, aldus een bron die anoniem wenst te blijven. “Klikt het, dan krijg je een gezamenlijk initiatief zoals in Genève, botst het, dan worden er aparte stands opgezet. Dit jaar klikte het dus duidelijk niet tussen beide partijen.”

Hoewel CeBIT een identiteitscrisis doormaakt, is en blijft het vooralsnog de grootste technologiebeurs in de wereld. Brussels Export lijkt dat te begrijpen, maar Flanders Investment & Trade heeft dit jaar duidelijk de middelvinger opgestoken naar Hannover.

Dat is jammer, omdat Vlaanderen zich toch altijd probeert voor te doen als een ambitieuze regio die innovatie hoog in het vaandel voert. Het standje op CeBIT plaatst ons alvast op gelijke hoogte met landen als Kirgizië of Turkmenistan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content