FLAVR maakt van thuiskoks minitraiteurs

FLAVR. © .

Geen tijd om te koken, geen zin in wéér pizza van de brommer of kebab van om de hoek? Dan is Flavr.be the way to go, want met deze nieuwe start-up eet je wat de pot schaft bij de smakelijkste hobbykok uit de buurt.

Alexander Van Laer.
Alexander Van Laer.© .

“Zo is het idee ook ontstaan”, glimlacht Alexander Van Laer. “Ik werkte als management consultant bij Accenture in Brussel, en wanneer ik ‘s avonds thuiskwam in Antwerpen had ik helemaal geen zin om te koken. En dan begon het gebrek aan keuze voor een goeie maaltijd op te vallen: het was altijd of iets laten leveren, of een snackbar om de hoek. De andere keuze was meteen premium food als sushi. En dat terwijl er zoveel hobbykoks zijn die graag hun kunnen delen, of beginnende traiteurs die te kleinschalig werken om een eigen webshop te openen.”

En zo gebeurde het dat Van Laer met medebedenkers Moos Tits en Oliver Vander Cruysse het idee voor FLAVR bedacht; een online platform dat die thuiskoks en jonge chefs in contact brengt met een hongerig publiek, dat maaltijden ter plekke wil komen afhalen of zelfs thuis te laten bezorgen. Volgt de vraag: is dit niet gewoon thuisafgehaald.be? Neen, zo klinkt het stellig. “Dat platform focust voornamelijk op het delen van een extra maaltijd tegen de kostprijs. Wij willen onze gebruikers meer bieden, en ze mogen er ook een centje aan verdienen.”

Natuurlijk wil ook Van Laer dat. Het businessmodel van FLAVR voorziet voor zichzelf een kleine fee per verkochte maaltijd. “Die kan ook dalen als een kok echt veel gaat verkopen”, klinkt het. Het is dus zaak genoeg koks en gebruikers te vinden, en dat wil de start-up vanaf volgend jaar stad per stad realiseren, tot in het buitenland. “In januari lanceren we in Antwerpen, waar we hopen snel de nodige chefs te kunnen overtuigen. Daarvoor gaan we ook praten met kookscholen en kookverenigingen. We willen immers dat die eerste aanbieders op het platform goed zijn. Tegelijk gaan we ook zoeken naar gebruikers. We hebben op facebook al een hoop volgers, en het is de bedoeling om die community drive approach vol te houden. Daarom zijn we van plan om vanuit FLAVR ook kookworkshops en dergelijke te organiseren.”

De vier vennoten die ondertussen achter FLAVR schuilgaan hebben hun onderneming voorlopig bootstrapgewijs gefund. “Samen hebben we de startsom ingelegd”, zegt Van Laer. “We proberen op deze manier gelanceerd te raken door de kosten in de start-up, maar ook in ons persoonlijk leven erg laag te houden. Het is echter de bedoeling dat we binnenkort een seed round houden, waarvoor we al in gesprek zijn met enkele business angels en we kijken ook naar crowdfunding. We mikken voor die eerste investeerders op een totaalbedrag van 200.000 à 400.000 euro.”

Dat bedrag is nodig, want FLAVR bulkt van de plannen. “Zo denken we aan manieren om te analyseren welke gerechten mensen zoeken, zodat we onze chefs in de juiste richting kunnen coachen om klanten te vinden. Daarnaast overwegen we modules om de food cost van een gerecht te berekenen, of aan de hand van een paar ingrediënten in je koelkast te kijken wat je kunt maken. Op die manier willen we het sterkst mogelijke platform creëren.”

FLAVR

  • Maatschappelijke zetel: Antwerpen
  • Aantal vennoten: 4
  • Op zoek naar investeerders: zoekt businessangels om in een seed round tussen de 200.000 en 400.000 euro te verzamelen.
  • Website: www.flavr.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content