FOD Justitie betaalde dit jaar ruim 36.000 euro aan ontwikkelaar van spionagesoftware

05/11/14 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

Bron: Datanews

De FOD Justitie heeft dit jaar twee facturen van ruim 18.000 euro betaald aan FinFisher, een bedrijf dat spionagesoftware ontwikkelt. Het ging volgens minister van Justitie Koen Geens om 'prestaties die werden betaald op vraag van een speciale eenheid van de federale politie.'

FOD Justitie betaalde dit jaar ruim 36.000 euro aan ontwikkelaar van spionagesoftware

Koen Geens (links) en Stefaan Van Hecke (rechts) © Belga

In september onthulden documenten van de klokkenluiderssite WikiLeaks dat België op een lijst van landen staat die spionagesoftware kochten van FinFisher (het Duitse bedrijf zou ook hebben geleverd aan regimes in onder meer Qatar, Bahrein en Pakistan).

Ons land zou voor meer dan 1 miljoen euro hebben uitgegeven aan dergelijke software.

2 x 18.181,81 euro

Stefaan Van Hecke (Groen) wilde in de bevoegde Kamercommissie van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) te weten komen hoe de vork precies aan de steel zit. De CD&V'er antwoordde dat de FOD Justitie op 26 augustus en 21 oktober van dit jaar telkens 18.181,81 euro heeft betaald aan het bedrijf.

'Het betreft prestaties die betaald worden op vraag van een speciale eenheid bij de federale politie, die instaat voor de tactische interceptie van communicaties', aldus Geens. 'Het is die eenheid die de behoefte bepaalt en die instaat voor het aangaan en de opvolging van de prestaties'.

Bevelschrift van een onderzoeksrechter

Hij voegde er nog aan toe dat de aanwending van de techniek steeds gebeurt onder bevelschrift van een onderzoeksrechter. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners