Foute telecomprijs in index kost 1,6 miljard euro

© Getty Images/iStockphoto

De uitblijvende aanpassing van het indexcijfer voor telecomdiensten kost de overheid en bedrijven handenvol geld.

De werkgevers in de privésector hebben vorig jaar 1 miljard euro te veel aan lonen betaald omdat de index op verouderde gegevens voor het telecomgebruik steunt. Voor de overheid zou een juiste telecomindex een minderuitgave van 600 miljoen euro hebben opgeleverd.

Dat stellen topman Paul Soete van werkgeversfederatie Agoria en diens algemeen adviseur Frank Vandermarliere in een opiniestuk in De Tijd. De auteurs betogen dat de telecomprijzen sinds 2008 met 28,7 procent zijn gedaald, maar daar wordt bij het berekenen van de index geen rekening mee gehouden. De indexkorf geeft nog steeds meer gewicht aan vaste lijnen dan aan gsm en internet, terwijl die veel goedkoper zijn geworden.

Met een juiste weging zou de loonindexering sinds 2008 0,62 procent lager zijn uitgevallen. In dat geval zouden de bedrijven vorig jaar 1 miljard euro aan loonlasten hebben bespaard, en de overheid 600 miljoen euro, aldus Soete. Agoria klaagt aan dat de aanpassing van het indexcijfer voor telecomdiensten uitblijft. De sectorfederatie vraagt bovendien een in de tijd gespreide compensatie voor wat de voorbije jaren te veel werd betaald.

Vande Lanotte: “Vanaf 1 januari worden telecomtarieven op nieuwe manier berekend”

“Vanaf 1 januari 2014 worden de telecomtarieven op een volledig nieuwe manier berekend in de index.” Dat zegt minister van Economie Johan Vande Lanotte in een antwoord op het opiniestuk van Agoria, de federatie van de technologiesector, in De Tijd.

Die berekening gebeurt op basis van een automatische monitoring door het BIPT. “Die krijgt elke maand de gehanteerde prijzen en de marktaandelen van de operatoren. Als mensen meer mobiel dan vast bellen wordt dat daar perfect in weerspiegeld.” Wat de precieze impact zal zijn op de index, kan de minister nog niet becijferen.

Agoria is tevreden dat er een verandering komt, maar vindt het niet kunnen dat die pas op 1 januari wordt doorgevoerd. Dan wordt er immers, zoals elke acht jaar voorzien is, een volledig nieuwe index gelanceerd. “Men zou de hervorming nu al moeten doorvoeren, zodat de index effectief omlaag gaat. Op 1 januari wordt het nieuwe systeem gewoon de nulmeting.”

Volgens Vande Lanotte is er nog enkele maanden tijd nodig om het systeem op punt te krijgen. “Maar wij vragen deze hervorming al twee of drie jaar”, besluit Frank Vandemarliere van de federatie. (Belga/KVdS/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content